Európa élmezőnyében a magyarországi autóeladások

Közzétéve:
2019-04-25, 11:11

Szinte minden tagállamban csökkentek az újautó-értékesítések 2019 elején

Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint 2019 első negyedévében több mint 4 millió új személygépjárművet helyeztek forgalomba az EU tagállamaiban. Ez összességében 3,3 százalékos visszaesést jelent, csak néhány ország volt képest növelni az eladásokat, azonban a magyarországi autópiac ebbe a kategóriába tartozik. A 9 százalékos növekedéssel épphogy lecsúsztunk a dobogóról, de több fajsúlyos tagállamot előztünk meg.

A brit, francia, olasz és spanyol piacokon mind visszaesés volt tapasztalható, Németországban is csak 0,2 százalékos növekedés következett be, mely inkább stagnálásnak nevezhető. A németeknél összesen több mint 880 ezer autót értékesítettek, míg a legtöbb ország piacán 2-7 százalékos csökkenés állt be.

2018-as Suzuki Vitara elölről

A legnagyobb növekedést Litvánia mutatta, itt egészen jelentősen, 60 százalékkal emelkedtek az újautó-eladások. Igaz, ez egy kis piacnak számít, hiszen itt alig több mint 10 ezer eladott járműről van szó. A dobogó második helyezettje Románia lett közel 36 ezer darabbal, mely 25 százalékos növekményt jelent, a bronzérmes pedig Dánia, itt valamivel több mint 66 ezer gépjárművet értékesítettek, ez 16 százalékos javulás.

Magyarország az előkelő negyedik helyen zárta 2019 első negyedévét, egy korábbi cikkből részletesen is kiderültek az első négy hónap eladási statisztikái. Összesen 34 355 új gépjármű került az utakra, mely 9 százalékos javulást jelent 2018 azonos időszakához képest. A Datahouse adatai alapján az is megfigyelhető volt, hogy a magánszemélyek 13 ezer járművet vásároltak az első három hónapban, ráadásul letaszították a Suzuki Vitarát a trónjáról. A hazai piac új királya pedig a Suzuki SX4 S-Cross lett.

Az ötödik helyre Lettország került 4461 eladott járművel, mely 7 százalékos növekedést jelent. Kíváncsian várom az év további részének alakulását ebből a szempontból, hiszen a Brexit miatt az angol piac jó eséllyel tovább csökken majd. Más kérdés, hogy az EU többi vezető országa pozitívba tudja-e fordítani a dolgokat, és hogy a magyar piac megtartja-e jó pozícióját.

Legnagyobb autópiaci bővülést elérő országok az EU-ban:

  1. Litvánia - 58%
  2. Románia - 25%
  3. Dánia - 16%
  4. Magyarország - 9%
  5. Lettország - 7%

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Ssangyong Tivoli hátulról
2019. február 25.
Míg Magyarországon növekedtek az eladások 2018 januárjához képest, addig Európa nagy részén romlott a helyzet
autóbaleset
2019. április 18.
Egy friss felmérésből kiderül, melyik országban jut 1 millió emberre a legtöbb halálos baleset

További hírek