2024. február 04. | 16:05

A What Car? összegyűjtötte az elmúlt év legmegbízhatóbb családi hobbiterepjáróit. Vajon melyik használt SUV a legjobb választás idén?

Következő

A megbízható autó kulcsfontosságú a sokat utazók körében is. A családosok esetében ez talán még inkább lényeges kérdés, hisz senki nem szeretne hóban-fagyban vagy épp a tűző nyári napon órákat várni idegesen egy autómentőre a családi vakáció és kikapcsolódás helyett.

Persze a már 15,6 éves átlagéletkorú magyar gépjárműállományban a lista bármely helyezettje szinte csodaszámba menően fiatal – hisz nem ilyen öreg járművekről lesz szó a felsorolásban –, reméljük, hogy aki újabb modell vásárlásán töri a fejét, annak hasznára válhat a gyűjtés. A What Car? azon felhasználók őszinte véleményére volt kíváncsi a hibákkal kapcsolatban, akik maximum 5 éves közepes SUV-t birtokolnak.

Kérdezhetnénk gúnyosan, hogy ilyen korig ugyan mi baj lehet bármilyen autóval, ha a lakótelepi parkolóban éjszakázó 25 éves A4-es 400 ezer kilométeren túl is köszöni szépen, kiválóan van – számos alkatrészének többszöri kicserélése után –, ám a mai járgányokba hamar belepöröghet ilyen fiatal korig is akár 100-150 ezer kilométe. Ráadásul attól, hogy valami esetleg garanciális javításba esik, még nekünk okoz gondot, amikor megtörténik – például egy elektronikai malőr, ami miatt nem tudtunk elindulni se.

A mai járművekben eleve sokkal több az elektronika, így értelemszerűen sokkal több a felügyelt rendszer is, amik esetleges meghibásodása akár ahhoz is vezethet, hogy a jármű letilt funkciókat – megvédve ezzel magát a nagyobb károktól vagy minket egy esetleges balesettől. No és az sem biztos, hogy az öregedő magyar valóságot érdemes mérceként állítani egy ilyen felsorolás mellé.

A felmérés ezúttal több mint 21 ezer brit tulajdonos tapasztalatainak segítségével készült, méghozzá az elmúlt két év meghibásodásai és szervizlátogatásai alapján. Lényeges szempont volt a hibajelenség identitása, vagyis hogy egy adott probléma mennyi időre küldte földre a járművet, és ez mekkora költséget vont maga után.

Nyilván a legrövidebb és legegyszerűbb gondok jelentették a legkisebb „büntetést” az értékelés során. Ezek alapján állt össze egy lista, amelynek a legjobb tíz helyezettjét fogjuk felsorakoztatni.

Tavaly 92,6%-os megbízhatósági ráta jött ki ebben a szegmensben az előző évi 93,7%-hoz képest, ami egy enyhe romlás, de még mindig elég szép érték. Összesen 32 márka 178 modellje közül kerültek ki a legjobbak, amelyek a következő oldalakon láthatók.

Következő
Volvo