2023. május 20. | 15:11

A vételár kifizetése után sűrűsödnek csak be igazán a feladatok.

A használtautó-vásárlás egy izgalmas, de egyúttal kimerítő feladat. Rendszerint alapos kutatómunka és sok keresés vezet a legjobb vételek megtalálásához. Az autó árának a kifizetésével vagy az adásvételi-szerződés kitöltésével azonban nem érnek véget a feladatok, sőt. A használtautó-vásárlás menetéről már írtunk, most lássuk az autó átvételét követő legfontosabb azonnali teendőket.

Kötelező biztosítás

Nem annyira vásárlás utáni feladat, sokkal inkább azzal párhuzamosan elvégzendő a kötelező biztosítás megkötése. Tulajdonosváltáskor azonnali hatállyal megszűnik az autó biztosítása, az újdonsult tulajnak éppen ezért haladéktalanul újat kell kötnie. Új kötelező gépjármű felelősségbiztosítás hiányában el sem lehet hagyni a helyszínt, az autóval tilos kimenni a forgalomba.

Opel Astra

Az autókereskedőktől vásárolt gépkocsik esetében ebből nem szokott probléma lenni, hiszen kérésre gondoskodnak a biztosítás megkötéséről, ami feltétlenül szükséges az átírás elintéséhez is. Ha erre nincs mód vagy magánszemélytől vásárol valaki és későn jut eszébe a biztosítás, akkor sincs baj, az online alkuszoldalakon akár telefonon keresztül is el lehet ma már intézni.

Tartozékok az autóban

Az újdonsült tulajdonos feladata meggyőződni arról, hogy az autóban minden jogszabály által előírt kötelező tartozék megtalálható. A 6/1990 KÖHÉM rendelet listázza azon eszközöket, amelyeket feltétlenül az autóban kell tartani. Ezek az elakadásjelző háromszög, az érvényességi időn belül lévő B-típusú elsősegély doboz és annyi láthatósági mellény, ahány főre vizsgáztatva van a gépjármű.

Az izzókészlet, a biztosíték-készlet, a vontatókötél, bikakábel és társai már nem tartoznak az autó kötelező felszerelései közé, ám ártani nem árt, ha ezek is megtalálhatók a fedélzeten. A használtautó-vásárlást követően azt is javasolt megvizsgálni, hogy az autóhoz tartozó vonószem, pótkerék, csavarkulcs, emelő vagy a defektjavító-készlet megvan-e.

Ismerkedés az új autóval

Ahány autó, szinte annyiféle vezetési érzet, annyiféle viselkedés. Időbe telik, mire az ember hozzászokik egy számára ismeretlen új autó vezetéséhez, mire a megszokott manőverek elvégzése, példának okáért a parkolás ismét automatikus tevékenység lesz. Pontosan ezért, eleinte érdemes a megszokottnál óvatosabban közlekedni és időt hagyni arra, hogy az autó kezelése újra ösztönössé váljon.

De nem csupán az autó vezetését kell minimálisan újratanulni, hanem az autó funkcióit is. Szintén időbe telik, mire a szellőzés vagy éppen a fedélzeti infotainment rendszer kezelése, a különböző extrák működtetése rutinná válik. Ez különösen akkor igaz, ha valaki egy idősebb gépkocsiból ül át egy sokkal jobban felextrázott, fiatalabb modellbe. A kezelési kézikönyv tanulmányozása sokat segíthet az ismeretlen funkciók felfedezésében.

Eredetiségvizsgálat

Előírás szerint minden tulajdonosváltáskor kötelező elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot, amely során a gépjármű eredetiségét ellenőrzik. Az ezt igazoló dokumentum hiányában át sem lehet íratni a járművet az okmányirodában. Eredetiségvizsgálat elvégzésére csak képesítéssel rendelkező szakembereknek van jogosultságuk, de szerencsére sokan kínálnak ilyen szolgáltatást.

Az eredetiségvizsgálat ára hatóságilag szabályozott és 2022-ben sem emelkedett. A 1400 köbcentiméter alatti és tisztán elektromos személyautók esetében 17 000 Ft, 1401 és 2000 köbcentiméter között 18 500 Ft, e felett kereken 20 000 forintot kell fizetni függetlenül attól, hogy az autó milyen üzemanyagfajtával üzemel. Az eredetiségvizsgálatot rendszerint a vevő fizeti, de akár megegyezés tárgyát is képezheti.

Átírás

A vásárlást követően tetszőleges okmányirodában kezdeményezni lehet a gépjármű átírását. A folyamat a tulajdonjog-változásnak a járműnyilvántartásba való bejegyzésére, az új tulajdonos adatait tartalmazó törzskönyv elkészítésére és az új forgalmi engedély kiadására irányul. Fontos tudni, hogy az adásvételi szerződés keltétől számítva 15 naptári nap alatt kell az átírásnak megtörténnie.

A gépjármű átíráshoz szükség van a pontosan kitöltött adásvételi szerződés két példányára, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről vagy a mentességről szóló igazolásra és az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozatra. A vagyonszerzési illeték és az egyéb járulékos költségek megfizetésére az ügyintézés során biztosított a lehetőség. A végösszeg kiszámításához érdemes igénybe venni a gépjármű átírás kalkulátorunkat.

Találni egy hozzáértő szerelőt

Ha nem lenne az embernek bejáratott autószerelője vagy ő nem ért a választott modellhez, fontos feladat a megfelelő szakember megtalálása, aki majd elvégzi a kötelező szervizeket és a szükséges javításokat az autón. Ebben is nagy segítségre lehetnek a már említett csoportok a közösségi médiában, ahol bizonyosan fognak tudni segíteni a legjobb szerelő kiválasztásában.

Autószerelés

Az első kötelező szerviz

Függetlenül attól, hogy egy autónak vezetve van-e a szervizkönyve, mellékelnek-e hozzá szervizszámlákat, mit állít az előző tulaj vagy a kereskedő, az autót a lehető leghamarabb el kell vinni a szerelőhöz! Erre azért van szükség, hogy a szakember átvizsgálhassa az autó minden porcikáját, különös tekintettel a menetbiztonságot garantáló futómű, a fék és az abroncsok állapotára.

Az első szerviz alkalmával javasolt lecserélni a folyadékokat, szűrőket, esetleg a vezérlést, hacsak a szervizszámlák minden kétséget kizáróan nem bizonyítják, hogy a kötelező szervizeket időben elvégezték és a csereperiódus még nem járt le. A tapasztalat az, hogy a vásárlás utáni első alapos ellenőrzés során szinte mindig felszínre kerülnek elvégzendő feladatok, ezért sem szabad elmulasztani.

Vásárolj használt autót körültekintően! Meglepetések helyett a kártörténet lekérdezése adásvétel előtt nagyon hasznos lehet, de egy részletesebb alvázszám lekérdezés is pillanatok alatt megtérülő befektetés.

Lista az elvégzendő javításokról

Minél idősebb az autó, annál nagyobb valószínűséggel talál a szerelő javítandó, cserélendő alkatrészeket. Nem mindenkinek van lehetősége minden apróságot azonnal orvosolni, anyagi megfontolásból érdemes listázni az elvégzendő feladatokat és felállítani egy fontossági sorrendet. A lista nagy segítségére lesz az új tulajdonosnak a pénzügyei tervezésében, valamint biztosan nem felejtődik el semmi sem.

Csoportok a közösségi médiában

Érdemes a közösségi médiában mihamarabb belépni azokba a csoportokba, amelyeknek a megvásárolt típus van a középpontjában. Az ilyen csoportokban rengeteg hasznos információt lehet találni, fel lehet tenni autót érintő kérdéseket, a tagok sok hasznos tanáccsal láthatják el az érdeklődőt és nem utolsó sorban az ember tagja lehet egy összetartó közösségnek.