vasárnap - 2022. October 02.
12 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezek lesznek az új fizetős parkolási zónák Budapesten

Teljesen átalakul a parkolási rendszer.

Korábban már írtunk arról, hogyan változnak az árszabások a budapesti parkolási zónákban, most pedig a Napi.hu összeszedte, mely kerületekben hogyan szeretnék bővíteni a fizetős övezetek területét, és milyen árváltozásokra lehet számítani.

II. kerület

Pasaréten a tervek szerint a Szilágyi Erzsébet fasor - Lotz Károly utca - Pasaréti út - Gábor Áron utca által körbezárt területen kell majd fizetni. A Rózsadombtól kívülre eső területen pedig az új határ a Gábor Áron utca - Pusztaszeri út - Alsó Zöldmáli út lesz. Emellett a Szépvölgyi út 52-66. előtti szakasz is a bővítés részét képezi majd.

Ami az árszabást illeti, a tervek szerint C típusú zónák lesznek ezek, tehát 300 forintot kell majd óránként fizetni, méghozzá reggel 8-tól. A bővítés pontos időpontja még nem ismert, a Fővárosi Küzgyűlés elé szeptemberben terjesztik be a tervezetet.

XII. kerület

Itt jelenleg nem terveznek új területeket fizetőssé tenni, ám a B és C árszabású zónák mellett A kategóriás részek is lesznek, ahol este 10-ig kell majd fizetni, óránként 600 forintot.

Parkolótábla
Kép: Depositphotos

Angyalföld, Újlipótváros

 Az újlipótvárosi parkolóhelyek 30 százalékán, körülbelül 1900 helyen minden nap 18 és reggel 7 óra között csak a lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők tehetik le az autót. 7 és 18 óra közt itt is leparkolhat. Szeptembertől Újlipótváros is A zónás lesz: 8 és 18 óra között 600 forintot kell fizetni óránként.

Kőbánya

Itt fizetőssé kívánják tenni a a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezetét, a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több területet, a teljes Gyárdűlőt (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt zóna) és a Laposdűlő teljes területét (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben mindent, beleértve a Hős utcát is). A pontos bevezetési időpontról még nincs információ.

Árak tekintetében az Üllői út mentén fekvő parkolási zónában szeptembertől 200 forintra módosul az óradíj. 

Óbuda

Itt nem vonnak be újabb területeket a fizetős övezetbe a jelenlegi tervek szerint, ám az árak a 350-es zónákban 450 forintra emelkednek (és este 6 helyett este 8-ig kell parkolójegyet váltani), az eddigi 175 és 265 forintos zónákban pedig 300 forintot kell majd fizetni óránként, legfeljebb pedig 3 órára adnak parkolójegyet.

Parkoló autók
Óbudán is drágul a parkolás (Kép: Ujj Péter Tamás / Alapjárat.hu)

Újbuda, Kelenföld

A Műegyetem környékén, az Infoparkban, a Bartók Béla úton és a Karolina út környékén is új fizetős zónákat terveznek kialakítani. Decembertől pedig Kelenföld vasútállomás és Őrmező környékén is fizetni kell majd, csak a P+R parkolók maradnak ingyenesek. Az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig (7-es főútig) mindenhol fizetni kell majd a parkolásért.

Árszabás tekintetében a Bartók Béla út, a Műegyetem, a Karolina út és a Gellérthegy környékén fekvő területek a B és C zónába tartoznak majd. A B zónás területeken már a 18 és 20 óra között is fizetni kell majd a parkolásért. Az Infopark környéke, Kelenföld és Őrmező pedig a D zónába tartozik majd: ezeken a területeken korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, 8 és 18 óra között 200 forintos óradíjért.

Zugló

A Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által bezárt háromszög területét fizetőssé teszik ősztől. Ezt már jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés is, de a bevezetés pontos időpontja még nem ismert. Tervben van továbbá a Vezér utca és Rákos-patak környékén is a fizetős övezetek kialakítása. A pontos időpont még itt sem ismert.

Ami az árakat illeti, a zóna belső része a B típus lesz, itt reggel 8-tól este 8-ig kell számolni a 450 forintos óradíjjal. A külső rész – beleértve az Örs vezér terét és a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út környékét – C típusú zóna lesz, ott 8 és 18 óra között 300 forintot kell fizetni óránként.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!