Ezt kell tenned, ha gyorsan túl akarsz adni egy fiatalabb használt autón

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-09, 09:00

A drágább autók esetében érdemes minél több adatot megadniuk az eladóknak.

A magyar használtautó-piacon vezető szerepet betöltő Használtautó.hu kiderítette, hogy az egyes márkák jellemzően mennyi idő alatt cserélnek tulajdonost. A statisztikákból többek között az is kiderül, hogy egy fiatalabb (legfeljebb 4 éves) modellt gyorsabban el lehet adni abban az esetben, ha az eladó a hirdetésben az alvázszámot is feltünteti.

A Használtautó.hu a számokból azt olvasta ki, hogy 25 és 58 nap között változik az alvázszámmal hirdetett fiatalabb modellek eladási ideje, miközben a hasonló korú, de alvázszám nélkül hirdetett autók eladási ideje már 35 és 74 nap között mozog. Ez azt jelenti, hogy az alvázszám megadásával win-win szituáció jöhet létre: a hirdető gyorsabban túladhat az autóján, a vevő pedig a vásárlás előtt a jármű biztosítási és káradatait is megismerheti.

Használtautók

Ugyanakkor még az alvázszám megadása mellett is komoly szórás tapasztalható a legismertebb és legnépszerűbb márkák esetében. A hozzáértők szerint egyvalami viszont tutifix: minél fiatalabb és minél drágább egy használtautó, annál fontosabb, hogy ne titkoljuk el ezt az adatot.

Összefoglalva tehát a helyzet a következő:

  • Az alvázszám megadása a legfeljebb 4 éves jármű-korosztályban döntő faktornak számít: a vizsgált legnépszerűbb márkáknál az alvázszám megadásával az átlagos eladási idő 37 nap, míg az alvázszám nélkül hirdetett kocsik esetében az eladási idő 55 nap
  • A legnagyobb különbségeket a Mitsubishi (40 nap), a Citroën (31 nap), a Fiat (24 nap), a Ford és a Hyundai (23-23 nap), valamint az Audi (14 nap) modelleknél tapasztalták, ennyivel gyorsította fel az autóeladási folyamatot az alvázszám feltüntetése
  • Az 5-9 éves korosztályban már más a helyzet, az alvázszám kihagyása a teljes átlagot nézve mindössze plusz 1 napot jelent, ami elhanyagolható különbségnek számít. Ez alól azok a márkák jelentenek kivételt, amelyeknél a hosszabb garanciaidő miatt fontos, hogy még 4 éves koruk után is vezetett szervizkönyvük legyen. Ebbe a kategóriába sorolható a Hyundai, a Kia vagy éppen a Renault
  • A 10-14 éves korosztályban már nem igazán számít, hogy a hirdető világgá kürtöli az alvázszámot vagy sem, a 15 évesnél idősebb modelleknél pedig megfordul a dolog, a korosabb használtautók esetében megugorhat az eladási idő az alvázszám szerepeltetése miatt

Eladási időt bemutató grafikon

„A hazai piac rendkívüli árérzékenységét mutatja, hogy minél idősebb, azaz minél olcsóbb egy autó, annál hamarabb eladható. A 15 évnél idősebb, alvázszám nélkül hirdetett autóknál szinte biztos, hogy nem azért látható kisebb eladási idő, mert a vevők nem szeretnék ismerni azok előéletét. Inkább azért, mert az alvázszám nélkül hirdetett példányok sokszor még olcsóbbak. Ugyanis a vezetett szervizkönyv és a leinformálható járműmúlt is mind-mind értéknövelő tényezők, amiket nem mindig fizetnek meg a vevők. Azonban ez könnyen a szervizben elköltendő többletköltségeket jelenthet” – magyarázta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. 

Ha épp autó adásvétel előtt állsz, és szeretnél tudatosabb döntést hozni, akkor az ECDH járműelemzési szolgáltatását Neked találták ki. Válaszd ki a számodra megfelelő autó vizsgálati módot a könnyebb döntésért!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Suzuki Vitarák sorban egy kereskedés udvarán többféle színben
2019. december 09.
20. évfordulója alkalmából a Hahu önálló felmérést indított, 12 000-en válaszoltak
Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról.

További hírek