2022. október 17. | 13:26

A vezetői engedély megszerzése akár 600 ezer forintba is belekerülhet, de van egy módszer, amivel lehet faragni a költségeken.

A Világgazdaság október elején közzétett cikke szerint manapság akár 600 ezer forintba is kerülhet a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tandíj.

Nem mindenki tud róla, hogy 2018 óta a költségek egy részét támogatja az állam. A Magyar Államkincstár honlapján található információk szerint a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga díjához, illetve a hozzá kapcsolódó közlekedési alapismeretek tanfolyam díjához támogatás igényelhető. 

Kik jogosultak a jogosítvány megszerzéséhez biztosított támogatásra?

Két fő kategóriát különítenek el. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát 2018. július 1-jét követően tették le, és a vizsga napján a 20. életévüket még nem töltötték be.

A másik csoportba azok tartoznak, akik ugyan a 20. életévüket már betöltötték, ám a vizsga napján, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesültek.

Mennyi pénzt ad az állam a jogsi megszerzéséhez?

A támogatás összege a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint, írja a Magyar Államkincstár a honlapján.

A támogatás igénylésének menete

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. A formanyomtatványt ide kattintva lehet elérni.

Az e-űrlapot elektronikai úton lehet benyújtani a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatásán keresztül. A szolgáltatás igénybevételéhez szükség van Ügyfélkapu-regisztrációra, Telefonos Azonosítás szolgáltatására vonatkozó regisztrációval vagy pedig eSzemélyi okmánnyal. Az elektronikus űrlap ide kattintva érhető el.

A támogatás igénylésének menetéről további részletek a Magyar Államkincstár honlapján olvashatók.

Nyitókép: Alapjárat