„Szia!

Olvastam az Alapjáraton, hogy tudsz tanácsot adni használtautó-vásárlásban. Ez ügyben kérném a tanácsodat. Nekem van egy 2005-ös Octaviám, FSI motorral, és azt szeretném lecserélni. Sajnos a fiam belezúgott az Alfa Romeo Guliettába. Multiairt nem szeretnék, viszont dizel autóm még sosem volt. Évente kb.20000 km-t megyek, 25-km-re ingázom, fele autópálya. Érdemes lenne nekem Alfa dízelt venni?

Válaszod előre is köszönöm!

Üdv: Höri”

Szia Höri,

Az Octavia után nem csodálkozom, hogy egy Alfába szeretett bele a srác, ezért egyáltalán nem lehet hibáztatni, bár félek, hogy a fenntartást tekintve erős lesz a váltás. Az Octavia megbízható és nagy, de szépnek vagy villantósnak kis túlzással sem lehet hívni. Alfából alapvetően a benzines a menő, de olyat csak akkor vennék, ha nem okoz gondot néha busszal indulni munkába egy hideg és esős téli hajnalon. Alapvetően nem vagyok dízelpárti, viszont Giuliettából én mégis az olajkályhát választanám. Az olasz dízelek többnyire tartósak, nem kell átlagon felüli problémákra készülni, de vegyétek figyelembe, hogy az átlagos problémák is néhány százezres javításokat jelenthetnek. Az értékvesztésük brutális, mi a telephelyen már néhány százezer forintokért is hozzájutunk 159-es Alfákhoz, melyek nem is olyan rég még milliós tételeket jelentettek, és a Giulietta esetében is ez várható.

Skoda és Alfa Romeo logók

Ha sikerül találnotok egy megkímélt példányt a kínálat tetejéről, akkor következik néhány év életbentartás, sok-sok boldog pillanat, insta-posztok és számtalan lájk a haveroktól, parkolóban visszanézés, Alfás egymásnak integetés, majd eladáskor egy kis csodálkozás, mert az Alfa mint márka szénája nem feszít túl stabil lábakon mostanság, és egy esetleges csőd után nem állnak majd sorba értük a használtpiacon, pont mint a Saab esetében.

Szép autók és remek vezetni őket, de csak komoly szerelem esetén mondjatok igent!

Üdv:

Balló Marci

Marci segít

Évek óta dolgozom használtautó-kereskedőként, Budapesten. A még éppen van rajta műszaki-jellegű Skoda Fabiától a több tízmilliós Porsche Cayenne-ig minden előfordul a telepünkön és rengetegen jönnek a vágyaikkal, majd távoznak a megfelelő autóval. Vannak jó és rossz tapasztalataim, célom ezek alapján segíteni a tanácsaimmal, hogy hozzájáruljak egy szebb világ kibontakozásához. Mostantól távgyógyítással is foglalkozom itt, az Alapjáraton. Ha autót vennél és nem tudod, mire lesz pénzed, esetleg eladnád a meglévőt, de fogalmad sincs, mennyit ér, írj nekem a marci.ballo@alapjarat.hu címre! A válasz késik, de nem múlik. Marci tanácsai a továbblépésben segítenek.