vasárnap - 2022. december 04.
6.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Gyorshajtási bírságot kaptam külföldről, pedig ott sem jártam - Mit tegyek?

2022. július 30. | 16:10

A problémát az okozza, hogy más országok is hasonló rendszámtáblákat használnak.

Több európai országból is érkeztek már levelek magyar autósoknak és mindegyik hasonló szöveget tartalmazott: kétnyelvű felszólítás gyorshajtás miatt, szabálysértés időpontja és helye, befizetendő bírság összege. Azonban ezek az autósok nem is tartózkodtak külföldön és az autójuk éppen egy parkolóban vagy a szervizben pihent, vagy éppen használták, több száz kilométerre a gyorshajtás helyszínétől. Mit lehet tenni ilyen esetben?

A jelenség oka az EUCARIS (European Car And Driving Licence Information System) nevű rendszer, amelyet 1994-ben hozott létre az Európai Unió annak érdekében, hogy a tagállamok lekérhessék egymás állampolgárainak autós adatait esetleges bűncselekmény vagy szabálysértés esetén. Gyorshajtás esetén a rendszámtábla leolvasásával kiderülhet az elkövető személyazonossága. A probléma viszont az, hogy a rendszer nem minden esetben képes jól leolvasni a rendszámtáblán látható tagállam rövidítését.

Mivel a litván és svéd rendszámok is három betű, három szám kombinációjából állnak, hasonlóan a Magyarországon 2022. július 1-jéig forgalomban lévő táblákhoz. Sokszor előfordul, hogy a kiküldött csekk a helyes karakterkombinációt tartalmazza, viszont rossz országnevet.

Akár mi voltunk a gyorshajtók, akár nem, rossz ötlet nem reagálni a fizetési felszólításra, ugyanis több ezer eurós üggyé fajulhat, ha nem cselekszünk időben. A megfelelő eljárással kapcsolatban ide kattintva olvashatsz bővebben a Telexen megjelent cikkünkben.

Címlapfotó: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!