Zách Dániel

Oldalak

Zách Dániel2022. június 22.

Ingyenpénz minden magyar villanyautó-vásárlónak? Megnéztük, a javaslat elég lehet-e a zöldítésre

Az eddigi pályázati rendszer helyett alanyi jogon kellene állami támogatást adni az új villanyautók vásárlására a Magyar Nemzeti Bank javaslata szerint. Az MNB úgy látja, jelentősen sűríteni kell a nyilvános elektromos töltők számát is, hiszen ha kevés az oszlop, kevesebben vesznek tölthető autót. Jóllehet, mindez a környezetnek lehet hasznos, ám pár ezer elektromos autó jelentéktelen lépés a magyar autópark siralmas öregedésének megfordításához, miközben sokakban kelthet olyan érzést, hogy a gazdag vásárlók zsebébe csúsztat pénzt az állam. A probléma hátterét és a megoldási lehetőségeket foglaljuk össze most, hogy kiderüljön, mi lehetne a magyar modell a sokrétű autós probléma megoldására.

Zách Dániel2022. június 15.

Feszültség és ellentmondások az új benzines és dízelautók 2035-re tervezett EU-s betiltása miatt

A benzines és dízelautók betiltásának ellenzői a jelenlegi, lassan változó viszonyokat veszik figyelembe amikor emlékeztetnek: az elektromobilitás szempontjából egyre inkább kétpólusú Európai Unióban távoli cél a zöld átállás, pedig az Európai Parlament szerdai döntése nem hagy más választást az autógyártók számára. Mostantól őrült sebességű versenyfutás kezdődhet a jelenleg nyersanyaghiánytól sújtott ágazatban a vásárlók, és az autóipari munkahelyek megtartásáért, hiszen ha az uniós döntés életbe lép, 2035-től többé nem vehetünk majd új, belső égésű motorral szerelt autót.

Zách Dániel2022. június 13.

Sebességkorlátozó rendszer minden új autóban? Kötelező lesz, ezért kipróbáltuk a budapesti forgalomban

Kipróbáltuk a nyártól minden új autótípusban, két évvel később pedig minden egyes új autóban kötelezővé tett automatikus sebességkorlátozó rendszert. Az ezzel felszerelt Volvo C40 Recharge-ban még kikapcsolható az Európai Unió által előírt megoldás, de így is maradandó élmény vele a közlekedés, és megmutatja, hogy viszonyul a többi közlekedő a sebességhatárokhoz és ahhoz, aki betartja ezeket. Valóban a szigorú elektronikától lesz kevesebb baleset, vagy csupán mozgó útakadályt csinál a használójából?

Zách Dániel2022. június 11.

Sem cáfolni, sem megerősíteni: a BMW dízelbotrányának epizódjai, és a legsúlyosabb magyarországi eset

Több mint öt éve zajlik a BMW történetének legsúlyosabb fogyasztóvédelmi ügye, amelyben több mint 1,6 millió autó érintett világszerte. A 2010 és 2017 augusztusa között gyártott dízelmotoros modellekről korábban azt mondták, hogy az EGR-hűtő nevű alkatrész meghibásodása esetén a hűtőfolyadék szivároghat, ám ez csak rendkívül ritka esetekben okoz tüzet. Olvasónk rendszeresen szervizelt, négyéves X6-osa azután semmisült meg, hogy a felesége tavaly szeptember 6-án megállt vele a soroksári Auchan parkolójában. Az autó felgyújtotta a körülötte álló kocsikat és az áruház bevásárlókocsi-tárolóját is, majd a roncs elszállítása közben, a tréleren ismét belobbant. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazságügyi gépjárműszakértőtől kért és kapott kivizsgálást.

Zách Dániel2022. június 03.

Így nyitják ki és lopják el az autódat egy olcsó kínai kütyüvel

Tanulságos videót rögzített április 5-én az egyik fővárosi OMV benzinkút térfigyelő kamerája. A rendőrség által közzétett felvétel hűen tükrözi, hogy milyen könnyű kijátszani egy korszerű autó biztonsági rendszerét, ha a gazdája óvatlan. A jelenetet egy autós biztonsági cég vezetőjével is végignéztük, majd keresgéltünk egy kicsit a tolvajok számára fontos eszközök piacán, most pedig összefoglaljuk a módszer lényegét, hogy más ne járjon úgy, mint a fehér Renault gazdája, akitől 70 millió forintnyi értéket raboltak el pillanatok alatt. Kiderül az is, hogy milyen lesújtó eredménnyel zárult a német autóklub (ADAC) idei keyless go tesztje, amelyen ötszáz autótípus biztonságát vizsgálták.

Zách Dániel2022. május 26.

Mi értelme a tuningnak 1200 lóerő fölött? Alapjáraton mozgatni az autót! - VIDEÓ

A Magyar Nemzeti Bankban elgurult a gyógyszer, ezért még több pénzt adnának új villanyautó-vásárlásra Magyarországon, ahol tizenéves talicskákra gyűjt a lakosság. Friss hírműsorunkban tovább fokozzuk a társadalmi feszültségeket egy villámgyors BMW M4 CSL-lel, egyebek mellett szó esik egy álomszép Mercedes AMG-tanulmányról és persze a budapesti parkolást segítő applikációról is. 

Oldalak