Halálos balesetet okozhat a párnák és nyaktámaszok használata vezetés közben

Közzétéve:
2019-08-10, 13:34

Főleg az idősek használnak puha párnákat és támaszokat, ezek azonban akár végzetes balesetekhez is vezethetnek.

Világszerte rendkívül népszerűek azok a puha párnák, melyek megkönnyítik a vezetést a hátfájással bajlódó idősek számára. Ezek a támaszok azonban olyan mértékben megváltoztatják a testhelyzetet, hogy akár életveszélyes szituációk is előfordulhatnak miattuk.

Az Ausztrál Idegtudományi Kutatóintézet felmérése alapján a nyak-és hátpárnák növelhetik az életveszélyes sérüléssel járó balesetek kockázatát. A vizsgálat során 130 különböző szimulációban vizsgálták az emberi test pozícióját és viselkedését a különböző támaszok használata során. Ezeket az eszközöket főleg idősebb sofőrök használják, ám a kiegészítők biztonsági szempontból nem kerültek tesztelésre.

A biztonság öv legjobb működése szempontjából ideális, ha a vízszintes rész a medencecsont körül húzódik, a függőleges pedig szegycsonton keresztben helyezkedik el. Ha az övet ebből a helyzetből elmozdítják, az súlyos sérülésekhez vezethet. Mivel az idősebbek teste a kor előrehaladtával gyengül, az ő esetükben megnövekszik a mellkasi sérülés kockázata egy autóbaleset esetén.

mosolyog a férfi sofőr nyakpárnával alvó női utasára
A nyakpárnák megváltoztatják a testhelyzetet

A biztonsági szakértők szerint inkább az ülésen kellene állítani, és nem egy párnára bízni az idősek biztonságát.

„Az idősek esetében kilencszer valószínűbb, hogy megsérülnek egy ütközésben. A korosodó sofőrök negyede használ utángyártott kiegészítőket a kényelmük növelése érdekében. Ezek a termékek azonban nem vettek részt biztonsági teszteken. A hát- és nyaktámaszok megváltoztatják a sofőr testhelyzetét, valamint a biztonsági öv pozícióját, ezzel megnövekszik a mellkasi sérülés kockázata. Kutatásaink alapján szélesebb körben kell segítséget nyújtanunk az idősek számára. Meg kell mutatnunk nekik, hogyan tudják szükségtelen kockázatok nélkül növelni a komfortérzetüket a volán mögött” - mondta Julie Brown az Ausztrál Közúti Biztonsági Központ vezetője.

Te használsz valamilyen kényelmi kiegészítőt vezetés közben?

Forrás:

Kapcsolódó írások

forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.