Olvasónk Skodát cserélne Skodára, de előtte szakértőnkhöz fordul tanácsért.

„Kedves Alapjárat!

Használt autó vásárlása előtt állok, régi Feliciámat cserélném egy újabb modellre. Maradnék a márkánál, főleg városi közlekedésre kellene. Kettes Fabia modelleket néztem az 1,2-es, 69 lóerőseket. Mikre kell figyelni egy ilyen típusnál?

Köszönöm a választ!

Viktor"

A kép illusztráció

Annak érdekében, hogy minél hasznosabb és szakszerűbb választ adjunk, felkerestük Orosz Krisztiánt, a VW-csoportos autókra szakosodott Doni Motors szerviz vezetőjét, aki elmondta tapasztalatait ezzel a motorral kapcsolatban.

Krisztián szerint ezeknél a háromhengereseknél már akár 60 ezer kilométer után is jelentkezhetnek a vezérműlánc problémái, amelyet többek közt az indításkori zörgés alapján lehet észrevenni. Szerencsére nincsen „okoskerék" ezekben, így javítás/csere sem hatalmas költség.

Fokozottan oda kell figyelni az üzemanyag minőségére, valamint a megfelelő karbantartásra, az olajcsere intervallumainak helyes megválasztására. Egyébként nem kifejezetten szereti ez a motor a városi cirkálást, nem ritkán előfordul, hogy elégnek bennük a szelepek.

Amennyiben érdekel, hogy az 1,6-os szívómotor esetében mire érdemes figyelni, akkor ezen Fabia kortársának számító Passatról szóló cikket is érdemes megnézned.

National Motor Museum / Heritage Images / Getty Images