2024. január 31. | 19:44

Egyre több funkciót kap a Waze-ből a Google Térkép programja. Ezúttal is egy már meglévő és hasznosnak bizonyult megoldás kerül átültetésre.

A Waze a Google-ba olvadás után megtarthatta közösségépítő identitását, miközben a Google Maps is profitált a házasságból. Ezúttal ismét egy Waze-alapú funkció került át a tech-óriás saját alkalmazásába.

A Waze már nyolc éve, 2016-ban készítette el és vezette be a Beacon technológiát, ezt fogja tudni használni a Maps is. Ez nem más, mint a bizonyos alagutakba épített jeladók, melyek egyirányú üzenetet küldenek Bluetooth kommunikáción keresztül a fogadó eszközöknek, hogy folyamatosan nyomon tudják követni a haladás tempóját és irányát ott is, ahol elvész a GPS-jel.

Így nem akad meg a folyamatos nyomkövetés és az élő adatok alapján történő navigálás. Természetesen ne egy néhány száz méteres alagutat képzeljünk el, hanem akár több kilométeren át tartó földalatti járatokat, ahol esélye sincs a hagyományos navigációs rendszereknek.

A technológiát egyébként bárki ingyen használhatja, a programnak azonban tudnia kell értelmezni ezeket a jeleket. Erre képes mostantól a Google Maps.

Érdekes, hogy bár 2013 óta a Google-höz tartozik a Waze, mégsem fejlesztették egyszerre mindkét platformra az okos megoldást. A funkció alapértelmezett módon nem lesz bekapcsolva, ahogy az alábbi, saját telefonomról lementett képen látszik:

Itt található a beállítás már most is - Forrás: Google Térkép alkalmazás

A technológiát a világ számos pontján használják, és szerepel a tervek között a bővítés. Így bár jelenleg nem sok olyan hely van hazánkban, ahol jól jönne, a környező országokban akadnak hosszabb földalatti utak, ahol jól jön, ha élő adatokat látunk.

Nemrég írtunk arról, hogy mesterséges intelligencia kerül az Android Autóba, amivel a Google Térkép is további hasznos funkciókra tesz szert. Ettől még korábbi gyűjtésünk, amiben összeszedtük, hogy milyen funkciókban erősebb a Waze a Mapsnél, egy-két kivételtől eltekintve a mai napig érvényes. Azért bízunk benne, hogy egyszer kihúzhatunk majd mindent a listáról.

Depositphotos