2024. január 23. | 13:11

A legfőbb cél a vezetők figyelmét elterelő műveletek csökkentése, de más újítás is érkezik.

Manapság egyre nagyobb divatnak számít az autóiparban is a mesterséges intelligencia bevetése. Nemrég a Volkswagen jelentette be, hogy ChatGPT alapú fedélzeti rendszert kapnak legújabb modelljei.

Ez után nem sokkal a BMW is közölte, hogy az Amazonnal együttműködve építi be saját AI-rendszerét az iDrive 9-cel szerelt modellekbe. Most azonban nem egy gyártó, hanem a világ egyik legnagyobb vállalata, az amerikai keresőóriás dob egy frissítést minden felhasználója számára.

Hamarosan ugyanis masszív frissítést kap a Google népszerű terméke, az Android Auto. A legfontosabb változás a mesterséges intelligencia megjelenése lesz.

A vállalat ezzel a lépéssel a sofőrök figyelmét elterelő folyamatokat – például a kijelző figyelését – szeretné redukálni, többek között az ismerősökkel folytatott kommunikáció gyorsításával. A plusz funkciók egyike képes lesz a hosszabb szöveges üzenetek összefoglalására és annak felolvasására, majd potenciális válaszlehetőségek felkínálására.

Ezen kívül olyan automatizált folyamatokat is elindíthatunk, mint amikor egy ismerősünk rákérdez a várható érkezésünkre, a rendszer pedig a térképszoftverben beállított cél adatain alapuló választ küld helyettünk. A helyzet fordítva is egyszerűsödik, amikor mi kérdezünk egy címre, azt ismerősünk megoszthatja velünk úgy, hogy az AI rögtön úticélként állítja be.

Tehát sokkal gyorsabban és könnyebben kommunikálhatunk anélkül, hogy kézbe kellene vegyük készülékünket, ám nem csak funkcionalitásában fejlődik az Android Auto, hanem kinézetét tekintve is. A program ugyanis grafikai megjelenésében jobban alkalmazza majd telefonunk beállított témáját, így a jármű kijelzőjén megjelenő ikonok és háttér is személyre szabott lesz. Az újítás idén, de egyelőre még nem részletezett időpontban fog megjelenni.

Depositphotos