2024. január 10. | 11:53

Több neves gyártót követően a BMW is beáll a mesterséges intelligenciát használók közé.

A 2024-es CES az autóiparnak is hozott néhány újítást. Az LG és Saint-Gobain Sekurit különleges antennája mellett például a Volkswagen ChatGPT-n alapuló AI rendszere is előrevetíti, mire számíthatnak a sofőrök a jövőben.

A BMW sem maradt ki az újdonsággal készülők sorából, habár maga az ötlet már nem friss. Ez ugyanis szintén a mesterséges intelligenciával operál, bár úgy tűnik, alapvetően kissé más lesz, mint amit a VW fog kínálni modelljeihez.

A BMW ugyanis az Amazon Alexát választotta, az együttműködés célja pedig a bent ülők – főként a sofőr – hasznos információkkal ellátása a legújabb élőbeszéd-modell (Large Language Model - LLM) segítségével. A leghasznosabb talán azoknak lesz, akik egy kissé korábbi járműből ülnek át a bajor gyártó egyik termékébe, és hirtelen azt sem tudják, hol a motorindító gomb.

A digitális asszisztenst ugyanis hangutasításokkal irányíthatjuk majd, és többek között az autó teljes kézikönyvét ismerni fogja. Így akár menet közben is kaphatunk hasznos válaszokat felmerülő kérdéseinkre anélkül, hogy félre kéne állnunk, majd megkeresni és elolvasni a választ.

Helyette egy kérdezz-felelek rendszerű beszélgetésbe elegyedhetünk az autóval. Ezzel a bajor gyártó Intelligens Személyi Asszisztense hatalmas fejlődésen megy keresztül, és immáron tényleg intelligens lesz, valamint növeli a menet közbeni biztonságot, hisz kevesebb dolog tereli el a figyelmet a vezetésről.

A kívánt válaszok megadása mellett az AI arra is képes lesz, hogy a vezető kérésére megváltoztasson bizonyos funkciókat, például a vezetési módot anélkül, hogy bármit meg kellene nyomnia a sofőrnek. Persze a szórakoztatásra is gondolt a BMW, így az audiorendszer, a navigáció vagy akár a hőmérséklet beállítása is lehetséges lesz a kéz használata nélkül.

Az újítás az iDrive 9-cel fog érkezni, az még egyelőre kérdéses, hogy a jelenlegi, 8.5-ös rendszert használó modelleken – mint amilyen az általunk tesztelt BMW X5 hibrid – elérhető lesz-e a későbbiek során vagy sem.

BMW