2024. január 06. | 16:05

Ha nem tudod, van-e érvényes autópálya-matricád, így tudod ellenőrizni!

Bár a legtöbb autós tudja, meddig érvényes a matricája, azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem feltétlenül lehet tudni, milyen matrica van az autón, amit vezetünk. Ha kölcsönautót használunk, vagy esetleg bérautót vagy közösségi használatú kocsit hajtunk és tudni szeretnénk, használhatjuk-e fizetős utakon, vagy egy nyaralás alkalmával vettünk egy tíznapos matricát és meg akarjuk nézni, pontosan meddig használható. Bármi is legyen az indok, jó, ha tudjuk, hol és hogyan lehet utánanézni az autópálya-matrica érvényességének.

Az autópálya-matrica lekérdezése online

Leggyorsabban természetesen interneten keresztül lehet megtudni, hogy melyik utakat vehetjük igénybe. Az erre alkalmas felületet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., azaz a NÚSZ működteti, akiknek a weboldalán külön fülön lehet rendszám alapján lekérdezni az autópálya-matrica érvényességét.

Az oldalon az „E-matrica-lekérdezés indítása" gombra kattintva nyílik meg a lekérdező felület. Nincs szükség regisztrációra vagy más adat megadására, csupán a lekérdezni kívánt autó felségjelzését és rendszámát kell beírni, kötőjel vagy szóköz nélkül, vagyis csak betűk és számok szerepelhetnek, másképpen a rendszer nem fogja felismerni a rendszámot.

Ezután a rendszer kiadja, hogy milyen fajta matricák vannak érvényben az adott rendszámra, azt is megadja, mikor vásároltuk és meddig érvényesek az adott úthasználati jogosultságok. Emellett azt is láthatjuk, hogy milyen típusú a matrica, hogy országos vagy megyei e-matricáról van-e szó (több megyei e-matrica esetén a vármegyéket is felsorolja). Az is fontos, hogy a lekérdezés eredménye nem jeleníti meg a már megvásárolt, de még nem érvényes (az érvényességi ideje később kezdődik) e-matricákat.

Azt is érdemes tudni, hogy a lekérdezés a NÚSZ Zrt. saját értékesítési adatbázisából történik, így a lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától, vagyis mindegy, hogy az autópálya-matricát a NÚSZ Zrt. honlapján, vagy viszonteladókon keresztül, például benzinkúton, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vásároltuk-e.

Autópálya-matrica ellenőrzése más módokon

Ha valaki nem szereti az internetes megoldást, van lehetőség emailben, telefonon, sőt, személyesen is kikérni az autópálya-matrica érvényességi idejét. 

Ha emailben akarunk tudakozódni, a NÚSZ email-címére kell írni: ugyfel@nemzetiutdij.hu. Információt kizárólag a tulajdonosnak vagy üzembentartónak adnak ki, másnak csak meghatalmazás alapján állítanak ki, amelyet a szolgáltató honlapján a formanyomtatványok menüpont alatt találunk.

Az emailhez mellékelni kell a kitöltött meghatalmazást, valamint a jármű forgalmi engedélyének lefényképezett vagy beszkennelt másolatát is. Ez utóbbit egyébként a tulajdonos/üzembentartónak is meg kell tennie, ha ő írná az emailt. A megkeresésre jogszabályban rögzítetten legfeljebb 30 napos határidővel válaszolnak.

A telefonos megoldás sokkal gyorsabb, mint az email, a 06-36-587-500-as számon bármikor lehet keresni a NÚSZ-t. Itt szintén csak tulajdonosnak vagy üzembentartónak adnak ki engedélyt, akinek szóban kell igazolnia, hogy ő a jármű tulajdonosa.

Ha valaki a leghagyományosabb módon szeretne érdeklődni érvényes autópálya-matricáiról, megteheti a NÚSZ Zrt. irodáinak bármelyikében. Ismételten, vagy tulajdonos, vagy üzembentartó kaphatja csak meg az információt és ezt a státuszt forgalmi engedély bemutatásával, meghatalmazottként pedig a megfelelő formanyomtatvánnyal kell igazolni.

A leggyorsabb és legkönnyebb mód persze egyértelműen az online lekérdezés, mivel semmilyen adatra nincs szükség, csak az autó rendszámára. Pár másodperc alatt le tudjuk kérdezni, hogy milyen matricák és meddig állnak rendelkezésünkre, így azt ajánlom, ezt a megoldást válasszuk, ha szükségünk van erre az információra.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.