Olvasónk egy érdekes forgalmi megoldással találkozott Fehérváron, szakértőnk pedig igyekszik segíteni neki.

„Kedves Alapjárat!

Székesfehérváron számos alkalommal kanyarodtam már be a Kadocsa utcáról a Lehel utcán át a Gorkij utcára. Csak a napokban tűnt fel (amikor a másik irányból tettem ezt meg), hogy van egy 30-as övezet tábla a villanyoszlopra szerelve, a tükör alá.

A kérdésem az, hogy ha ilyen esetben mondjuk 40 km/órával megyek, és megbüntet a rendőr gyorshajtás címén, akkor védekezhetek-e azzal, hogy a tábla nem jól látható helyen van felszerelve, hiszen szinte nem is látható. Nem önálló oszlopon van, így nem is nagyon számíthat az ember a táblára.

Üdvözlettel,
József"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves József!

Egyszerűen fogalmazva, ha a tábla alsó éle a földtől 2,25 méterre van, akkor a tábla szabályosan van kihelyezve. Alap esetben elegendő az 1,5 méter, de mivel itt van gyalogos és kerékpáros közlekedés is, így magasabbra kell elhelyezni.

A kérdésre a választ egyénként a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet alapján lehet megválaszolni, ami a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szól. Pontosan az I. fejezet 5. pontja, „A  jelzőtáblák elhelyezése az út mentén" rész szabályozza.

Szabály szerint csak azok a jelzések irányadók, amik látszanak. Ebben az esetben én azt gondolom, hogy a tábla lászik, azonban az is igaz, hogy lehet valaki épp kitakarja, amikor előtte visz mondjuk egy dobozt. Ha épp mérnek és épp megvalósul a kitakarás, akkor szerintem jogos a mentesség, de ezt minden esetben a hatóság bírálja el.

Mindenesetre nem szerencsés a tábla kihelyezésének a magassága. Én mindig törekednék a táblán előírt sebességi határ betartására. 

Üdv, Vrancsik Viktor

Google Street View