szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így becsüld az autód értékét!

2019. december 27. | 17:30

Jármű eladásakor és vásárláskor is érdemes utánajárni az áraknak.

Életében legalább egyszer szinte mindenki olyan helyzetbe kerül, amikor utána kell járnia, hogy mennyiért tudja eladni az autóját, vagy éppen mennyit érdemes fizetni egy használt modellért. Ilyenkor sok tényezőt kell figyelembe venni, melyek együttesen képesek meghatározni egy használ tautó piaci értékét. A modellek nagy része az első 3-5 évben veszít a legtöbbet az értékéből, míg 8 év után jelentősen kevesebbet esik tovább az autók ára gondos karbantartás mellett.

A Brit CAP HPi felállított egy top 10-es listát azokból a márkákból, melyeknek a legjobb az értéktartása. Ide többnyire prémiummárkák kerültek be, ám a Dacia ötödik helye mindenképpen érdekesnek mondható, bár meglepőnek nem nevezhető, hiszen elég népszerű modelleket kínálnak alacsony áron.

Egy autó életkorán és márkáján ugyan nem tud változtatni a tulajdonos, ám amiben nagy szerepe van a felhasználónak, az többek közt a karbantartás minősége, mely fontos tényező lehet az autó eladásakor. Sokkal könnyebb egy gondos gazdájú autót eladni, melyet rendszeresen szakszerűen szervizeltek, garázsban tartottak és rendeltetésszerűen használtak, mint egy leharcolt, körbeparkolt romhalmazt. Érdemes kiszámolni, megéri-e felújíttatni a megpadkázott alufelniket, kipolíroztatni a karcolásokat és a bemattult fényszórókat, hiszen ezek a szép részletek mágnesként vonzhatják a vásárlókat. Egy másik lényeges adat a futásteljesítmény, ám ez sem egyenesen arányos az autó romlásával.

A legegyszerűbb módja annak, hogy képbe kerülj a járműved értékével kapcsolatban, az a többi hasonló korú és motorizáltságú autóhirdetés végigböngészése. A legtöbb esetben lehet találni legalább 3-4 szinte azonos kivitelű típust az interneten, melyek jól betájolhatják a te modelled aktuális piaci értékét is. Nem csak az autó eladásakor és vásárlásakor fontos tudni az egyes típusok értékét, hanem például egy biztosítási vagy lopási ügy esetében is. Ilyenkor ugyanis tudsz mérlegelni, hogy elfogadd-e a biztosító által felajánlott összeget a téged ért kár után. A használt autók jelenértékének megbecsülésére még az EUROTAX kalkulátora is hasznos lehet, ám ez is fizetős rendszer.

Szintén érdekes eset, amikor kereskedőnek adod el az autót, hiszen ekkor számolni kell azzal, hogy egy nyomottabb árat kínál fel neked, mivel ő is szeretne keresni az autón, amikor tovább értékesíti azt. Ma már több olyan online felület létezik, ahol felbecsülik az autódat néhány adat megadását követően, ezzel segítve a tájékozódást. Ezek jellemzően fizetős szolgáltatások, ám hasznosak is egyben.

Világsztárok első autói 2.rész 10 elképesztő célfotós oválpályás befutó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!