Így becsüld az autód értékét!

Közzétéve:
2019-12-27, 15:30

Jármű eladáskor és vásárláskor is érdemes utána járni az áraknak.

Életében legalább egyszer szinte mindenki olyan helyzetbe kerül, amikor el kell döntenie, hogy mennyiért tudja eladni az autóját, vagy éppen mennyit érdemes fizetni egy használt modellért. Ilyenkor sok tényezőt kell figyelembe venni, melyek együttesen képesek meghatározni egy használtautó piaci értékét.

Megközelítőleg elmondható, hogy a „mainstream” gyártók modelljei átlagos futásteljesítmény mellett nagyjából 60 százalékot veszítenek újkori értékükből az első három évben. Ez persze márkánként és modellenként eltér, de viszonyítási alapnak mindenképpen jó. A limitált kiadású típusok és a gyűjtői darabok esetében persze más a helyzet, ott egészen egyedi árakkal lehet találkozni. A modellek nagy része az első 3-5 évben veszít a legtöbbet az értékéből, míg 8 év után szinte alig esik tovább az autók ára gondos karbantartás mellett.

A Brit CAP HPi felállított egy top 10-es listát azokból a márkákból, melyeknek a legjobb az értéktartása. Ide többnyire prémiummárkák kerültek be, ám a Dacia ötödik helye mindenképpen érdekesnek mondható, bár meglepőnek nem nevezhető, hiszen elég népszerű modelleket kínálnak alacsony áron.

Egy autó életkorán és márkáján ugyan nem tud változtatni a tulajdonos, ám amiben nagy szerepe van a felhasználónak, az többek közt a karbantartás minősége, mely fontos tényező lehet az autó eladásakor. Sokkal könnyebb egy gondos gazdájú autót eladni, melyet rendszeresen szakszerűen szervizeltek, garázsban tartottak és rendeltetésszerűen használtak, mint egy leharcolt, körbeparkolt romhalmazt. Érdemes kiszámolni, megéri-e felújíttatni a megpadkázott alufelniket, kipolíroztatni a karcolásokat és a bemattult fényszórókat, hiszen ezek a szép részletek mágnesként vonzhatják a vásárlókat. Egy másik lényeges adat a futásteljesítmény, ám ez sem egyenesen arányos az autó romlásával.

A legegyszerűbb módja annak, hogy képbe kerülj a járműved értékével kapcsolatban, az a többi hasonló korú és motorizáltságú autóhirdetések végigböngészése. A legtöbb esetben lehet találni legalább 3-4 szinte azonos kivitelű típust az interneten, melyek jól betájolhatják a te modelled aktuális piaci értékét is. Nem csak az autó eladásakor és vásárlásakor fontos tudni az egyes típusok értékét, hanem például egy biztosítási vagy lopási ügy esetében is. Ilyenkor ugyanis tudsz mérlegelni, hogy elfogadd-e a biztosító által felajánlott összeget a téged ért kár után.

Szintén érdekes eset, amikor kereskedőnek adod el az autót, hiszen ekkor számolni kell azzal, hogy egy nyomottabb árat kínál fel neked, mivel ő is szeretne keresni az autón, amikor tovább értékesíti azt. Ma már több olyan online felület létezik, ahol felbecsülik az autódat néhány adat megadását követően, ezzel segítve a tájékozódást. Ezek jellemzően fizetős szolgáltatások, ám hasznosak is egyben.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Suzuki Vitarák sorban egy kereskedés udvarán többféle színben
2019. december 09.
20. évfordulója alkalmából a Hahu önálló felmérést indított, 12 000-en válaszoltak
Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról.

További hírek