2021. december 02. | 16:26

Olvasónk barátai szeretik az erős autókat, Johanna pedig szereti a barátait és hallgat rájuk. Szerencsére van lélekjelenléte, ezért a végzetes döntés előtt írt Marcinak.

„Szia Marci!

Johanna vagyok és autóváltáson gondolkozok. Jelenlegi autóm egy Opel Corsa E, 1,4-es benzines (90 LE). A társaságom befolyása miatt körülbelül fél éve jobban kezdtek érdekelni az autók és szeretném egy erősebbre cserélni a Corsát. Csakis BMW jöhet szóba, amire a mostani autóm várható eladási árát, tehát 2,5-2,8 millió forintot szánok. Érdekel az E46 320d vagy 330d és az egyes sorozatból a 118d vagy 120d. A felsoroltakon kívül benzines típus is szóba jöhet. Az a kérdésem, hogy szerinted mennyire lenne „butaság" egy viszonylag új autót (6 éves a Corsám) régebbire cserélni, illetve, hogy te melyiket javasolnád a fenti elképzeltek közül.

Köszönöm a válaszod előre is!

Johanna”

7

Szia Johanna!

Öngól. Nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni, amelyben lecserélném a fiatal és megbízható autómat egy öregebb, hibahalmaz BMW-re. A jóisten mentsen meg a felsorolt típusok bármelyikétől, főleg a benzinestől. Ezeknek a tizenéves autóknak a fenntartása horrorisztikusan drága lehet, repkednek a százezrek (vagy a milliók), a szerelők azt sem tudják, hogy mi az autó hibája, ráadásul később eladni sem fogod tudni, vagy csak olyan áron, hogy elsírod magad.

Az általad megjelölt árszinten az idősebb E46-ok, illetve az első szériás, E87-es 1-es BMW-k elérhetők, a fiatalabbak/jobb állapotúak sokat futottak vagy gyengén felszereltek ennyi pénzért. Mindkettő zsákutca.

A döntés a tiéd, ha megteheted, hogy vacak, de erős autóval járj, akkor hajrá, csak legyen mindig néhány százezer forint a zsebedben, amit nem fáj kifizetni, vagy szálljon be az esetleg felmerülő költségekbe a társaság, amely eladatná veled a fiatal autódat egy öregért. Én a helyedben megtartanám a Corsát.

Üdv:

Marci