Legutóbb 2020. június 15-én 8:01-től lehetett pályázni állami támogatásra elektromos autó vásárlásához. Az eredetileg meghirdetett 5 milliárd forintos keret 1 napon belül elfogyott, ezért kibővítették 882 millió forinttal, hogy minden olyan pályázó megkaphassa a támogatást, aki megfelelt a feltételeknek.

A kormánynak továbbra is célja az elektromobilitás és alternatív megoldások támogatása, és látva az igényeket újabb ösztönző program van kilátásban - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Zalaegerszegen, a MAN és a Porsche Hungária mobilitási konferenciáján.

Szó esett a konferencia helyszínéről, a ZalaZone Járműipari Tesztpályáról is. 2021 nyarára készül el a pálya nagyobb része, de addig is zajlanak az autótesztek a már megvalósult pályaszakaszon.

"A járműipar számos kérdésre keresi a választ, a kihívások között szerepel a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a megújuló üzemanyagok fejlesztése, a vevői igények változása, a versenyképesség fenntartása, illetve a kereskedelmi "háborúk" és a műszaki kihívások kérdése, amelyek rendkívül gyorsan változnak" - foglalta össze a kormany.hu Palkovics László szavait.

A közlemény hangsúlyozza, Magyarországnak teljesíteni kell a 2050-re kitűzött célt, mely szerint a hazai gazdaság karbonsemleges lesz, ennek költsége 55 ezermilliárd forintra rúg. A közlekedési rendszer átalakítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy hazánk megfeleljen az Európában elfogadott klímavédelmi törvénynek a miniszter szerint.

Palkovics László elmondása alapján az elektromos kerékpárokra is ki fogják terjeszteni az állami támogatást. Elhangzott még, hogy módosulhatnak a zöldrendszámokhoz kapcsolódó feltételek, valamint célként fogalmazódott meg, hogy 

"eltűnjenek a magyar utakról az Euro 3-as és 4-es szintűnél alacsonyabb besorolású meghajtással rendelkező járművek".

A kormány ugyancsak támogatja a bioüzemanyagok gyártását és használatát is. A hidrogénnek is kiemelt szerepet szánnak a magyar energiapolitikában, a járművek meghajtásán túlmutató iparterületeken is.

Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy elektromos autót vásárolj, itt egy kis ízelítő: