péntek - 2023. június 02.
21.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 574 Ft
100 626 Ft
D 555 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jön a hideg, ezekre érdemes ügyelni az autósoknak a tél közeledtével

2022. november 25. | 16:26

Az német autóklub összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Az ország hegyvidéki területein komoly mennyiségű hó esett, az éjszakai és a hajnali órákban a hőmérő higanyszála 0 fok alá ereszkedik. A tél megérkezett hazánkba is, az autósoknak ilyenkor célszerű téli abroncsokra váltani, emellett érdemes az ablakmosó-folyadékot is ellenőrizni. Ebben az összeállításban az ADAC német autóklub jóvoltából minden fontos tudnivalót elolvashatsz a témával kapcsolatban.

Sok szakértő javasolja, hogy a téli feltöltés előtt lehetőség szerint ürítsük ki az ablakmosó tartályát, így nem keveredik egymással a nyári és a téli folyadék. Ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy a betöltött fagyálló nem éri el a csomagoláson megadott hatást.

Az ablakmosó-folyadék a benzinkutakon és szupermarketekben is kapható már bekevert állapotban, így nekünk már csak a betöltésre kell figyelnünk. A csomagoláson fel van tüntetve, hogy milyen hőmérsékletig használható az adott koncentrátum. Mivel Magyarországon mostanában ritkán repkednek komoly mínuszok, a -19-20 fokig védelmet biztosító fagyálló tökéletes megoldást jelentenek idehaza.

A -19-20 fokig védelmet biztosító fagyálló tökéletes megoldást jelent idehaza | Fotó: Depositphotos

Aki nem a gyárilag bekevert változatra esküszik, ügyeljen a megfelelő hígítási arányra, a túl erős keverék ugyanis makacs, zsíros szennyeződést okozhat a szélvédőn. Az ADAC szakemberei javasolják, hogy mindig legyen egy tartalék flakon téli ablakmosó az autóban, hogy ne találjuk magunkat váratlan helyzetben.

Számos autóssal előfordult már, hogy elfelejtette beszerezni a téli folyadékot, a nyári pedig az első mínuszos éjszakán szépen belefagyott a tartályba. Rosszabb esetben maga a tartály, a szelep, vagy a csövek is elfagyhatnak, ezekkel a tünetekkel érdemes szervízbe menni. A befagyott folyadék problémáját egy fűtött garázsban töltött éjszaka – mármint az autó legyen a garázsban – vagy a motor melege egy hosszabb út során is megoldhatja.

Sajnos nem csak a folyadékkal gyűlhet meg a bajunk télen, többek között gond adódhat az ablaktörlő lapáttal is. Ha a lapát fagyott le, akkor fújjunk rá oldóspray-t és a jégkaparóra is, majd óvatosan próbáljuk felszabadítani a gumit.

Ha óvatlanul bekapcsoljuk a fagyott törlőt, akár le is éghet, a motorja vagy zárlatos lehet. Ha van ablakfűtésed, kapcsold be, a belső fűtést is irányítsd inkább a szélvédőre, legalább addig, amíg fel nem olvad az alkatrész a jég fogsága alól. Jó ötlet az ablaktörlő lapátokat előre elemelni a szélvédőtől parkolás után rögtön, ezzel megóvhatjuk a ráfagyástól.

Amennyiben szeretnél átfogó képet kapni az autód téli felkészítéséről, ide kattintva elolvashatod korábbi összeállításunkat.

Mégis miért jó egy plug-in hibrid? Itt a válasz Elfogadhatatlannak tartja a Volkswagen a szivárványos csapatkapitányi karszalag betiltását

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!