Október elsejétől a felsorolt tartományok 30 ezer lakosnál nagyobb városaiban dízelstop lesz érvényes, így többek között a magyarok által is közkedvelt Milánóra, Torínóra, Bolognára, Bresciára, Modenára, Pármára, Ravennára, Riminire és Pisára is vonatkozik a korlátozás. A forgalomkorlátozás minden héten hétfőtől péntekig tart, és az Euro 3-as besorolású vagy még ennél is alacsonyabb környezetvédelmi kategóriába tartozó dízel- és benzinüzemű gépjárművekre vonatkozik. (Vagyis a 2005. január előtt forgalomba helyezett Euro 1, Euro 2 és Euro 3 európai kibocsátási normának megfelelő dízelek érintettek.)

kerékpárral a városban

Az, hogy a nap mely szakára vonatkozik a tilalom tartományonként és városonként változik, ezért utazás előtt érdemes ennek utánajárnod. Milánóban például reggel fél kilenctől este fél hétig tart. A szabálysértők minimum 80 euró (26 ezer Ft) bírságra számíthatnak, a felső határ pedig akár a 600 eurót (200 ezer Ft) is túllépheti, ha ugyanaz a jármű sorozatosan sérti meg a tilalmat.

Emilia Romagna tartományban a szigorítás a 2004. január és 2009. szeptember között gyártott az Euro 4-es dízeleket is érinti. A rendelkezés március 31-ig érvényes. Addig is, ha az intézkedések ellenére a szmog túllépi a megengedett határértéket, további szigorítások várhatók akár hétvégeken is. Eszerint elvileg a nyári turistaszezonban az öreg autók szabadon közlekedhetnek, ám mivel a nagyvárosokban a szélcsendes, kánikulai napokon gyorsa szmogos lesz a levegő, bármikor elrendelhetik a tiltást.  

teli tankot mutat az üzemanyagmutató

A számítások szerint a dízel járművek közlekedésének korlátozása a térségben több mint 2 millió személygépkocsit és majdnem 800 ezer furgont érint. A tervek szerint 2020-tól az Euro 4-es, 2025-től pedig 2009. szeptember és 2014. szeptember között forgalomba helyezett Euro 5-ös dízelautókat is kivonják a régió forgalmából.

A Pó-alföld Európa egyik leginkább szennyezett levegőjű térségének számít. A szennyező járművek a terület járműparkjának egynegyedét adják, de a mérések szerint a levegő szennyezéséért 60 százalékban felelősek. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (Aea) idei adatai szerint a kontinensen évente 432 ezer ember hal meg légszennyezettség miatt, ebből több mint 91 ezer Olaszországban.