„Szia!

Zsolt vagyok, jelenleg Belgiumban élek. Autóvásárlás előtt állunk a párommal, két márka típusa között próbálunk dönteni. Az egyik a Volkswagen Passat kombi 2.0 TDI, 2013 utáni, DSG-váltós. A másik a 2011-es gyártású, 1,8-as benzines Merecedes E200 CGI kombi,  automatával. Tudnál ezekről valami információt adni? Mire kell figyelni vásárláskor, illetve mik az előnyök és a hátrányok?

Üdvözlettel: N. Zsolt”

Kedves Zsolt!

Az általad felvázolt két típus közül egyértelműen a dízel Passat kombit választanám. A 2.0 CR TDI motorok megbízhatóak, keveset fogyasztanak és jól mennek. Ezzel ellentétben a Mercedes esetében még nem találkoztunk olyan CGI, vagyis közvetlen benzinbefecskendezésű, amely ne füstölne hidegen már százezer kilométer környékén, de az automata váltója és a többi elektronika sem az autógyártás csúcsa.

Ez a motor, ebben a kasztniban gyenge, ahhoz képest viszont sokat fogyaszt és csak felesleges kockázatot látok benne annak ellenére, hogy az E-osztály futóműve és az autó összeszerelésének minősége parádés, a kombi raktere pedig talán a kategória legnagyobbja.

A későbbi eladás alkalmával is nagyobb esélyed lesz a Passat értékesítésére, mint az E200 esetében, viszont az előbbit, vásárlás előtt érdemes átnézetni leginkább a DSG-váltó miatt, mert ezek a duplakuplungos szerkezetek kettőstömegű lendkerékkel is felszereltek és a mechatronika is cserélendő a kuplungcsere alkalmával. Dízelpara ide vagy oda, megbízhatóság szempontjából a kettő közül tehát egyértelműen a Passat a befutó, míg vezetési és birtoklási élmény tekintetében az E-osztály.

Üdv:

Marci

Marci segít

Budapesti autókereskedő vagyok. A még éppen van rajta műszaki-jellegű Skoda Fabiától a több tízmilliós Porsche Cayenne-ig minden előfordul a telepünkön. Vannak jó és rossz tapasztalataim, célom ezek alapján segíteni a tanácsaimmal, hogy hozzájáruljak egy szebb világ kibontakozásához. Ha autót vennél és nem tudod, mire lesz pénzed, esetleg eladnád a meglévőt, de fogalmad sincs, mennyit ér, írj nekem a marci.ballo@alapjarat.hu címre. Rengeteg kérdést kapok, a fontosabbakra válaszolni fogok.