Nyakunkon a nyár, normál körülmények között ilyenkor a magyarok megindulnak mindenfelé, hogy pihenjenek egy jót, lehetőleg valami olyan helyen, ami közel van a tengerparthoz. A koronavírus-járvány viszont mindent borított, 2020 tavaszán az országok bezárkóztak, és ugyan a világ minden táján elindult az emberek beoltása, azért nem lehet olyan szabadon utazgatni, mint korábban. Most összegyűjtöttük, hogy a cikk megjelenésének időpontjában fennálló szabályozások szerint a szomszédos, illetve nem túl távoli országokban mire számíthatnak azok, akik autóval kelnének útra, és már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Védettségi igazolvány

A magyar kormány az elmúlt hetekben több kétoldalú megállapodást is kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, de egyelőre nem teljesen világos, hogy a kártya mire jogosít fel pontosan, a 18 éven aluliak pedig egy külön kategória, most még rejtély, hogy az ifjakat hogyan kezeli a rendszer. A képbe még bezavarhat az uniós koronavírus-igazolvány, azzal majd akkor lesz érdemes foglalkozni, ha megtörténik a bevezetése.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint eddig négy országgal (Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia) született megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, de a külügy már Görögországgal és Izraellel is tárgyal ez ügyben.

FRISSÍTÉS: a lista tovább bővült Horvátországgal és Törökországgal.

Lássuk most betűrendben, hogy a cikk megjelenésének időpontjában mi a helyzet azokkal az országokkal, ahova a legszívesebben utaznak a magyarok:

Albánia: a magyar állampolgárok beutazhatnak az országba, védettségi vagy oltási bizonyítvány bemutatása NINCS előírva. A konzuli szolgálat ugyanakkor nem ajánlja az utazást az országba.

Ausztria: Magyarországról be lehet utazni az országba, ugyanakkor a határátlépőknek továbbra is be kell mutatniuk egy negatív tesztet a határon (72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi antigén), és 10 napra karanténba kell vonulniuk. A karantént leghamarabb 5 nap után lehet elhagyni, ehhez egy újabb negatív tesztet kell produkálni. A beutazás előtt regisztrációra is szükség van, amit ezen az oldalon lehet elvégezni.

Bosznia-Hercegovina: 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges az országba való beutazáshoz. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az oltás nem mentesít a tesztkötelezettség alól. A konzuli szolgálat közlése szerint az országba utazóknak a belépést követően nincs karanténkötelezettségük, de ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bosznia-hercegovinai tartózkodás során a fertőzés gyanúja/beigazolódása esetén az érintett személy karanténba kerülhet.

Bulgária: feloldották a kötelező karantént az országba utazók számára, a beutazásra az alábbi dokumentumok egyikével jogosult az ember:

 • 72 óránál nem régebbi, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszt,
 • A COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentum – ha a kigyógyulás minimum 15, maximum 180 nappal a belépést megelőzően történt,
 • COVID-19 elleni oltást igazoló dokumentum – ha az oltás második vagy harmadik (vagyis utolsó) dózisának felvétele az utazást megelőzően legalább 14 nappal történt.

Autóban utazó család

Cseh Köztársaság: a magyar állampolgároknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség a belépéshez, majd legkésőbb a beutazást követő 5 napon belül a helyben PCR-tesztre kell menniük.

Görögország: a beoltott turisták tervezhetik az utazást az országba, az Európai Unió más tagállamaiból érkezőknek már nem kell hétnapos karanténba vonulniuk, ha negatív teszttel rendelkeznek, vagy igazolják, hogy oltást kaptak. A görög hatóságok ugyanakkor szúrópróba-szerűen tesztelhetik a külföldről érkezőket, és aki pozitív tesztet produkál, annak karanténszállodába kell vonulnia. Azokat is tesztelhetik, akiket már beoltottak, ugyanis ők is hordozhatják a vírust.

Hollandia: 13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból (jelenleg Magyarország is veszélyeztetett területnek számít a szemükben) Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak teszteltetnie kell magát. Ha valaki nagy kockázatú területről utazik az országba repülőgéppel, hajóval, vonattal vagy autóbusszal, akkor az indulás előtt negatív tesztet kell produkálnia. A vizsgálatot a beszállás előtt 24 órán belül el kell végezni. Alternatívaként a Hollandiába való megérkezés előtt mind a negatív NAAT (PCR) vizsgálati eredményt legfeljebb 72 órával gyűjtött minta alapján, mind a negatív gyorsteszt eredményét a beszállás előtt legfeljebb 24 órával vett minta alapján mutathatjuk be.

A 12 évesnél fiatalabb gyermekek mentesülnek az előírások alól, illetve azoknak sem kötelező a negatív COVID-teszt, akik autóval utaznak Hollandiába. A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint az utazáshoz elvégzett PCR-teszt negatív eredményétől függetlenül a Hollandiába érkezést követően továbbra is szükséges a 10 napos házi karatén betartása. Egy újabb teszttel lerövidíthető a karanténidőszak, legalább 5 nappal az érkezés után.

Horvátország: védettségi igazolvánnyal szabad a beutazás az országba. A beutazónak a védettséget igazoló plasztikkártya mellett a papíralapú oltási igazolványát is fel kell mutatnia, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. Az oltással nem rendelkezőknek koronavírus-tesztet kell végeztetniük, és a teszt eredményének megérkezéséig karanténba kell vonulniuk. A karanténból negatív eredmény esetén szabadulhatnak, vagy ha bizonyítják, hogy korábban már átestek a fertőzésen és felgyógyultak.

Lengyelország: a karanténkötelezettség alól azok a külföldiek mentesülnek, akik igazolni tudják (angol/lengyel nyelven), hogy az EU által elfogadott vakcinák egyikével már kétszer is be lettek oltva (Pfizer/ Moderna/ AstraZeneca/ Johnson&Johnson), vagy egy lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral bizonyítani tudják, hogy a beutazást megelőző 6 hónapon belül átestek a koronavírus fertőzésen.

Montenegró: a koronavírus elleni második védőoltásnak az utazást megelőzően legalább 7 nappal korábban történő beadását hitelt érdemlően bizonyító okmánnyal teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba. A magyar védettségi igazolvánnyal jelenleg nehézkesnek tűnik ennek a bizonyítása.

Németország: a német hatóságok május 9-től újra rizikóterületté nyilvánították Magyarországot, így némileg enyhültek a beutazási szabályok a magyar állampolgárokkal szemben. A Magyarország területéről Németország területére beutazó személynek már csak abban az esetben kötelező a beutazáskor egy 48 óránál nem régebbi negatívteszttel rendelkeznie, ha az utazás repülőgéppel történik, tudatta a konzuli szolgálat. További fontos információkról itt tudsz tájékozódni.

Olaszország: jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a beutazáshoz 48 óránál nem régebbi negatív tesztre van szükség, és 5 napra karanténba kell vonulni. A karantén végén újabb tesztet kell elvégeztetni. Akik negatív teszt nélkül lépik át az országhatárt, azokra 2 hetes karantén vár. Minden beutazónak fel kell vennie a kapcsolatot a tartózkodási helye szerint illetékes helyi egészségbiztosítási szervvel (ASL). Figyelem! Az ausztriai Tirol tartomány felől érkezőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak!

Érdemes türelmesnek lenni, a közeljövőben ugyanis változás várható. Az olaszok május közepén vezetik be az úgynevezett zöldkártyát. Az ezt birtokló beoltottak minden bizonnyal mentesülnek a szigorú beutazási szabályok alól. Mario Draghi miniszterelnök a kártya kapcsán a következő rövid, ám annál sokatmondóbb üzenettel fordult a külföldiek felé: „Gyertek Olaszországba nyaralni!”. Hogy a keleti vakcinával oltakozók is hozzájuthatnak-e a zöldkártyához, az még kérdéses.

Szájmaszkban vezető férfi sofőr

Románia: a PCR-teszt és karantén-kötelezettség alól azok a személyek mentesülnek, akik igazoltan megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, és annak időpontjától eltelt legalább 10 nap (itt ugyanaz az eset áll fenn, mint a horvátoknál,  a magyar igazolvánnyal nehéz bizonyítani, hogy már a második dózison is túl vagyunk). A betegségen átesett személyek is mentesülnek a szabályok alól, amennyiben igazolásként orvosi dokumentumot tudnak felmutatni, hogy ez az országba való beutazást megelőző 90 napban történt vagy a Corona-forms adatbázis ellenőrzése alapján igazolható, hogy legalább 14 nap telt el a megbetegedés időpontja és az országba való beutazás között.

Svájc: azoknak a személyeknek, akik a megelőző 10 napban magas fertőzési kockázatú országban vagy területen tartózkodtak, egy – a mintavételtől számított – 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, mielőtt átlépik az országhatárt.

Szerbia: bármelyik oltással szabad az út az országba. Oltás nélkül negatív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy az ember ne kerüljön hatósági házi karanténba.

Szlovákia: az oltottság sem mentesít a regisztráció és a 14 napos kötelező karantén alól. Ugyanakkor bizonyos könnyítéseket is megszabtak a szlovákok. Ha hiteles igazolással tudjuk igazolni az alábbiak valamelyikét, akkor a karantén akár már az első napon is véget érhet számunkra, egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével:

 • mRNS típusú (pl.: Pfizer,  Moderna)  oltás 2. adagját is megkapták, és az oltástól eltelt több mint 14 nap,
 • vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkapták, és az oltástól több mint 4 hét telt el,
 • a COVID-19 betegség leküzdésétől számított 180 napon belül megkapták az oltás (mRNS vagy vektor alapú) 1. adagját, amelytől legalább 14 nap eltelt,
 • 180 napon belül átestek a COVID-19 betegségen, és erről rendelkeznek a vonatkozó rendelet szerint kiállított igazolással.

FONTOS! A hazánkban kiállított oltási vagy védettségi igazolványt a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el, mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól.

Szlovénia: karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül azok a turisták léphetnek be az országba, akik igazolni tudják, hogy megkapták:

 • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább hét naptári nap
 • a Moderna oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Szputnyik V oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a CoronaVac oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Sinopharm oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját, és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap.

Szájmaszkban vezető női sofőr

Külföldről történő hazatérés

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 10 napra vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kell vonulniuk, azonban Csehország, Szlovákia és Lengyelország kivételt jelent, ezekből az országokból hazatérve egyetlen negatív teszt is elegendő a karanténból történő szabaduláshoz. A karanténkötelezettség alól az érvényes védettségi igazolvány és érvényes személyazonosító igazolvány mentesít.

Mindenki legyen körültekintő a külföldi utazás megtervezésekor, mert a helyzet gyorsan változhat bármelyik ország esetében, ajánlott több helyen érdeklődni az aktuális állapotokról. Emellett érdemes utánanézni a helyi korlátozásoknak (kijárási tilalom, boltzár stb.) is, mert a beutazás engedélyezésétől függetlenül azok értelemszerűen a turistákra is vonatkoznak.