szombat - 2023. június 10.
22.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Meddig lesznek jók az újfajta rendszámok? Kiszámoltuk!

2023. január 22. | 09:05

Nem fognak elfogyni egyhamar, az biztos.

2022 júliusától új rendszámformátum lépett életbe Magyarországon, a régi három szám, három betű kombinációját két betű (vagy két magán-, vagy két mássalhangzó), két bármilyen betű majd három szám összetétele váltotta fel. Ez a sorrend 7 karaktert tartalmaz, amely többszörösére emeli az új módszerben kiadható rendszámok számát, a régihez viszonyítva. De mégis mennyire? Kiszámoltuk.

Persze már júliusban elmondták, hogy több mint 300 millió kombináció jöhet létre a fenti kritériumoknak megfelelően, ez azonban nem teljesen igaz.

A 317 millió lehetőségből az átlagemberek számára ki kell vonni néhány milliót, ugyanis nem minden kombinációt fognak kiadni mezei személyautókra. A TX és CL betűk összetételei a taxisok, valamint diplomaták számára fenntartott rendszámok, így majdnem másfél millió lehetőség egyből ki is esik.

A Belügyminisztérium azt is közölte, hogy az új rendszámformátum esetében a korábbi, karakter-összekeverős problémák nem állnak fenn. Persze azt még nem tudni, végigmennek-e minden betűn, hiszen a fenti korrekcióval több mint 293 millió lehetséges kombinációja lehet a két magán- vagy mássalhangzó, majd két bármilyen betű, valamint három szám felhasználásával kialakuló új formátumnak.

Azonban elmondták, hogy az O és Q betű nem okozhat olyan problémát az új rendszerben, mivel a karakterkészletben már szerepel mindkettő, ráadásul a formájuk is megváltozott, így nem lehet őket összetéveszteni sem a nullával, sem egymással.

Bár pontos információt nem mondtak róla, de az új rendszámok esetében valószínűleg nem lesz ilyen korlátozás, tehát lehet majd OO vagy akár II kezdetű rendszám is, hiszen nem keverhető össze a nullával vagy egyessel, amely azt a megelőző formátumban az O kihagyásának indoka volt. Azonban más korlátozásra most is lehet számítani, így az általunk számított 293 384 000 féle kiadható új rendszám mennyisége még csökkenhet.

Emellett teljesen más kérdés az egyéni és egyedi rendszámok esete is, ahol szintén rengeteg kikötés és szabály mellett lehet kérni saját magunk által választott rendszámot. Azonban a két kifejezés nem ugyanazt takarja.

Az egyéni rendszám megtartja a két betű, két betű, három szám osztatú formátumot, és a vásárló csupán a karaktereket választhatja ki (de itt is vannak kikötések). Ez csupán akkor lehet feltűnő, ha egy olyan betűvel kezdődik a rendszám, amely igencsak messze áll az éppen aktuálisan kiadott rendszámoktól, tehát, mondjuk T-vel kezdődik. Ez a rendszámfajta 112 450 forintba kerül.

Az egyéni rendszám teljesen más, pontosan az, amire az ember gondolna. Itt csupán a karakterek száma marad meg, vagyis hét darab és a kikötés csak annyi, hogy minimum egy számnak is szerepelnie kell benne. Nem kell az első kettőnek csak magán- vagy mássalhangzónak lennie és a magyar címer sem kerül be az első két karakter után.

Így az ilyen rendszámot igénylőknek sokkal nagyobb mozgástere van és kedvükre kreatívkodhatnak, akár hatbetűs szavakat is létrehozva. Persze az ilyesminek megvan az ára, a 3-6 betűből és 1-4 számból álló egyedi rendszámtáblát 435 ezer forintért lehet igényelni.

Persze a fenti két kategóriából az egyik nem másítja az új rendszámok általunk számolt értékét, mivel az egyéni rendszámok már alapvetően beletartoznak a számításba, hiszen ezeket a rendszer alapján adják ki, csupán máskor, mint azt a kezdőbetűjükből gondolná az ember. Az egyedi rendszámok pedig, mivel kedv szerint változtathatóak, már ami a betű-szám arányt illeti, nem is számítanak az általánosan kiadható rendszámok közé.

A 293 millió rendszám rengeteg, de mégis, ez mennyi időre elegendő? Az Építési és Közlekedési Minisztérium adatai szerint 2022. július 1-je és december 31-e között 162 673 darab rendszámot adtak ki, vagyis havonta átlagosan nagyjából 27 112 darabot. Ha ezzel a számmal osztjuk el az előreláthatólag felhasználandó 293 millió lehetőséget, az nagyjából 10 807 hónapot, vagyis 900 és fél évet jelent. Ezek szerint kb. 2923-ig lehetnek jók az új rendszámok.

Bár ez igencsak erős becslés és rengeteg változás történhet, az új rendszámok első féléves adatai alapján majdnem ezer évünk van még kitalálni, így a Minisztérium szerint formátumváltozással egyelőre jó ideig nem kell számolni.

Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály

Ki követ el nagyobb vétséget? A leállósávban haladó vagy a kamionos, aki ráhúzza a kormányt? Olyan javításokat fizettetett ki egy márkaszerviz dolgozója, amiket soha senki nem végzett el

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!