2023. szeptember 28. | 13:41

Ezúttal a 15"-os, 195/65-ös méretű gumikat tesztelte a brit Tyre Reviews.

Következő

Az utóbbi években komoly fejlődésen mentek keresztül a négy évszakos gumiabroncsok, ma már sok típus jobban teljesít zord körülmények között, mint a szezonális gumik. Szinte mindenhol helyt kell állniuk, a magasabb nyári hőmérséklettől kezdve a vizes, adott esetben havas utakig. Magyarországon is egyre ritkábban havazik télen, és amikor esik hó, akkor sem marad meg általában túl hosszú ideig. Így a négy évszakosok is egyre nagyobb teret nyernek hazánkban is.

Ahogyan a tavalyi évben, a Tyre Reviews most is tesztelte 2023 legjobb négy évszakos gumijait, azt azonban továbbra is érdemes átgondolni vásárlás előtt, hogy ki milyen körülmények közt használja az autóját.

A négy évszakos abroncsokat elsősorban azoknak érdemes megvenni, akik évente nem mennek 10 ezer kilométernél többet (ez havonta nagyjából egy tankolást jelent), és főleg városban használják járművüket, olykor egy-egy autópályás vagy országúti menettel tarkítva. 

A nyugodtabb vezetési stílust kedvelőknek lehet jó választás a négyévszakos gumi, ők akár pénzt is spórolhatnak, hiszen nem kell két szett gumit vásárolniuk. Az azonban tévhit, hogy a négy évszakos gumit csak fel kell szerelni, és utána évekig hozzá sem kell nyúlni. Ezeket az abroncsokat is évente illik centrírozni, valamint az egyenletes kopás érdekében tengelyenként megcserélni, hiszen (főleg orrmotoros, elsőkerék-meghajtású autóknál) elöl sokkal nagyobb terhelés éri a gumikat.

Akik viszont a sportosabb, sietős vezetési stílust részesítik előnyben, azoknak inkább a szezonális abroncsok lesznek megfelelőek. Szintén szezonális gumit érdemes választania annak, aki nagyon sokat megy télen is autópályán, valamint akik több mint 200 lóerős, vagy annál is nagyobb teljesítményű kocsival rendelkeznek.

Az idei évben is 10 típus került be a videóba:

  • Michelin CrossClimate 2
  • Firestone MultiSeason
  • Kleber Quadraxer 3
  • Goodyear Vector 4Season Gen 3
  • Vredestein Quatrac
  • Uniroyal AllSeasonExpert 2
  • Hankook Kinergy 4S2
  • Leao iGreen AllSeason
  • Falken Euro All Season AS210
  • Toyo Celsius AS2

A tesztből most kimaradt a Bridgestone A005 EVO, mert kivezetik a piacról, és az új abroncsuk a felvétel készítésekor még nem került piacra, a Continental AllSeasonContact esetében is ez a helyzet. A Pirelli négyévszakosát Oroszországban gyártották, így ezt a méretet nem tudták beszerezni a teszthez, ahogyan a Nokian termékét sem. Viszonyítási alapnak pedig egy téli (Hankook Winter I cept RS3) és egy nyári gumi (Hankook Kinergy Eco 2) is szerepelt az összevetésben. A tesztautó egy Volkswagen Golf volt.

Lássuk hát, melyik négy évszakos gumik teljesítettek a legjobban a 2023-as teszten, ahol száraz, nedves és havas körülmények közt is próbára tették az abroncsokat! Az eredmények a következő oldalakon tekinthetők meg.

Következő
Depositphotos