2022. július 14. | 18:48

Mostantól piaci áron fizetik az áramot azok, akik meghaladják a kormány által meghatározott limitet.

FRISSÍTÉS: A rendeletet azóta közzétették, amelyben a pontos árakat is közölték.

A szerdai kormányinfón energia-veszélyhelyzetet jelentettek be, így a rezsicsökkentés augusztus elsejétől csak az átlagfogyasztókra vonatkozik. Meg is határozták, mit értenek átlagfogyasztás alatt, a villamosáram tekintetében ez 2523 kilowattórát jelent évente. Egy hónapra lebontva a 210 kilowattóra jelenleg rezsicsökkentett áron 7750 forintba kerül (ez a normál A1 kategóriára értendő, amelyben már az egyéb felhasználási díjak is benne vannak, a nettó egységár kilowattóránként egyébként 12-13,3 forint közt van jelenleg rezsicsökkentve), míg a kormány számításai szerint piaci áron 50 833 forintba kerülne.

Elektromos autó töltése
Kép: Depositphotos

Felmerült tehát a kérdés, hogy mennyibe kerül majd az elektromos autót otthon tölteni annak, aki nem saját napelemről tölti a villanyautót szaldós rendszerben, és a kormány döntése alapján piaci árat fizet az áramért, miután meghaladta a limitet. Az itteni példában egy 50 kilowattórás akkucsomaggal ellátott villanyautóval számolva (plusz nagyjából 10% töltési veszteséggel) a cikk megjelenésének időpontjában a 0-ról 100 százalékra való feltöltés a kormány által kalkulált 242 forintos piaci áron 13 310 forintra jön ki.

Nehéz azonban pontos számokat mondani, hiszen az energiaárak folyamatosan változnak (az áram piaci ára 100-250 forint között kilowattóránként), a kormány pedig még nem tette közzé a Magyar Közlönyben a részletes információkat az új rendszerről.

Érdekesség, hogy a Villanyautósok.hu felmérése alapján - amelyet a több mint 17 ezer főt számláló elektromos autós csoportjukban készítettek - a válaszadó e-autósok felét nem fogja érinteni az áremelkedés, mert napelemről megoldják a töltést. A válaszadók 26 százaléka viszont azt mondta, hogy ők piaci áron fogják tudni megoldani otthon a töltést, mert nagy a háztartásuk áramfogyasztása.