2023. július 22. | 08:04

Haladsz az autópályán, és az út szélén néha megjelenik egy-egy különös tábla, ami igazából nem is neked szól. De mi ezeknek a tábláknak a szerepe akkor?

Gyakran lehet hallani, hogy Magyarországon táblaerdő van. Ez azt jelenti, hogy rengeteg közlekedési táblát helyeztek ki, és van, hogy még ezeket is megtoldják újabbakkal, ha változik a helyzet.

Mindennek van valamilyen táblája, bizonyos helyeknek akár egyszerre több is - például vasúti átjáró - és ezeket a saját biztonságunk érdekében meg is kell tanulni vezetés előtt. Viszont van néhány, ami nem egyértelmű, hiszen nem is nekünk szól, nem is hallottunk róla korábban.

Ilyen volt például az a különös kilométer szelvényes tábla is, melyen nem csak egy szám szerepelt. Erről korábban írtunk már, ahol a Magyar Közút segítségét kértük az ügyben.

Most egy olyan tábláról lesz szó, amely gyakran megtalálható az utak mentén, valójában nem az autósoknak szólnak. Ezek inkább a légiközlekedés munkáját segítik, de ott sem akárkiét.

Ezek egyszerű narancssárga táblák, melyek döntve vannak elhelyezve. Valójában inkább felfelé néznek és nyeregtető formájuk van. Szerepelhet rajtuk szám vagy akár egy kis villám szimbólum is.

Ezek a táblák a rendőrségi, katasztrófavédelmi, illetve mentőhelikoptereknek szólnak, az ő pilótájuknak segít tájékozódni. Hiszen ezek is a kilométer szelvényeket jelölik, csak éppen felfelé, a légi közlekedőknek.

Egy mentés során ezeknek a tábláknak a segítségével tudják, hogy hol történt az eset, amiért hívták őket. A kis villámos tábla pedig inkább a biztonságukat szolgálja.

Ez ugyanis azt jelzi a helikopteres egységeknek, hogy hol halad át villanykábel az út felett, így véletlenül se szálljanak le ott. Elég súlyos balesetet eredményezne, ha valaki ezt figyelmen kívül hagyná.

Google Maps