2022. március 01. | 20:05

A német autóklub elemzésében a kisméretű, városi autók, illetve a hobbiterepjárók számára ideális abroncsokat gyűjtötte össze.

Március 1-je van, a naptári tavasz első napja. Az időjárás egyelőre vegyes képet mutat, ám hamarosan elérkezik a váltás ideje, amikor az autósok felrakják/felrakatják a nyári abroncsokat. A gumikkal kapcsolatos általános követelmény, hogy az évszaknak megfelelő körülmények között ideális tapadást biztosítsanak.

Sokakban felmerül ilyenkor a kérdés: melyik gyártó termékét érdemes választani? Nos, a németországi ADAC autóklub friss tesztjéből kiderül, milyen nyári gumit ajánlanak a különböző autótípusokhoz.

A felmérésben résztvevő nyári abroncsok 60 százaléka a prémium kategóriából kerül ki, 30 százalékot a másodosztályú termékek adnak, a maradék 10 százalékban pedig a kifejezetten olcsó választék szerepel. Az ADAC szakemberei 2022-ben a kisautókra tervezett 185/65 R15, illetve a 215/60 R16, SUV és kompakt autókon használt nyári gumiabroncsokat vették górcső alá.

A nyári gumik tesztelése a megszokott rutin szerint részben pályán, illetve próbapadon történik. A feladatok között van vészfékezés, gyorsítás, ügyességi pálya, ezeket az évszakra jellemző viszonyok mellett végzik el. A tesztautó természetesen egységes: idén Volkswagen Polo volt a városi kisautó, míg az SUV-kat egy Škoda Karoq képviselte.

Ezek a legjobb nyári gumik városi kisautóra - 185/65 R15

A kisméretű járműveken használt gumik kategóriájában a Goodyear, Bridgestone, Michelin, Pirelli és Dunlop prémiummárkákon kívül a kevésbé ismert, szingapúri székhelyű Giti vállalat terméke végzett az élmezőnyben. A száraz aszfalton nyújtott teljesítmény tekinetében a Pirelli Cinturato P1 Verde szerepel az élen, majd sorrendben a Bridgestone Turanza T005, a Michelin Primacy 4, valamint a Vredestein Ultrac következik.

Vizes körülmények között a Bridgestone nyári abroncsa volt a legjobb, ebben a mutatóban a Goodyear EfficientGrip Performance lett a második, a Michelin Primacy 4 pedig a harmadik. A mezőny végén összetettben a Matador kullog, amely száraz aszfalton eléggé gyengén teljesített.

Ezek a legjobb nyári gumik városi kisautóra - 185/65 R15
Ezek a legjobb nyári gumik városi kisautóra az ADAC szerint - 185/65 R15 | Kattints ide a teljes méretért!

A legjobb nyári gumik városi terepjárókra - 215/60 R16

Ami a 215/60 R16 nyári abroncsokat illeti, száraz úton a tesztelők tetszését leginkább a Kumho Ecowing ES31 gumi nyerte el, de a Michelin, a Bridgestone és a Continental is kifejezetten jól szerepelt. Nedves körülmények között a Continental és a Nokian holtversenyben végzett az élen, de ott volt még a Dunlop, a Bridgestone és a Toyo is a legjobbak közt.

Összetettben a szakértők a Continental PremiumContact 6, valamint a Michelin Primacy 4 nyári abroncsokat találták a legjobbnak, mellettük jó minősítést kapott a Bridgestone Turanza T005, a Dunlop Sport BluResponse, illetve a Toyo Proxes Comfort is.

A legjobb nyári gumik városi terepjárókra - 215/60 R16
A legjobb nyári gumik városi terepjárókra az ADAC szerint - 215/60 R16 | Kattints ide a teljes méretért!

Csak a prémium nyári gumi elég biztonságos?

A 2022-es ADAC teszt legfontosabb tanulságai közé tartozik, hogy nem kell feltétlenül a prémiumgyártók termékei közül válogatnunk, néha a második vonal képviselői is tudják hozni az elvárt megbízhatóságot.

Felszerelés előtt ügyelj a barázdák mélységére, nyári gumiknál az előírt minimum 1,6 milliméter, de érdemes azért a 3-4 milliméteres profilmélység meglétére törekedni. Emellett érdemes figyelni a megfelelő nyomásra is, melyet időközönként ellenőrizni is kell. Ne sajnáld a pénzt és az időt, mert az abroncsok állapota hozzájárul a biztonságos közlekedéshez.