2020. január 02. | 14:30

A rendőri karjelzések jelentése és az autósokra vonatkozó szabályok.

Az utakra telepített forgalomszabályozási eszközök mellett (útburkolati jelek, táblák, fényjelző berendezések) előfordulhat olyan szituáció, mely során rendőrségi forgalomirányítás válik szükségessé. Erre általában akkor kerül sor, ha műszaki hiba miatt a lámpák nem működnek, vagy balesetek, útlezárások miatt terelés lép érvénybe, esetleg egyéb okokból kifolyólag másképp nem biztosítható a forgalom zavartalan lebonyolítása.

Az átlagautós ritkán találkozik a rendőri forgalomirányítással, sokaknak a KRESZ-vizsgára készülés halvány emlékének homályába vész, hogy mit is kell pontosan csinálni, ha ilyen intézkedésre kerül sor. Jómagam is láttam már párszor, hogy egyik másik autósnak fogalma sincs, mi a teendő a rendőr különböző testhelyzeteinél és karjelzéseinél. Ismétlés a tudás anyja, alább sorakozzanak a legfontosabb jelzések és jelentéseik. Szerencsére nem túl bonyolultak, ha átfutod őket, gyorsan felfrissül a korábban megszerzett, de idővel megkopott tudásod.

 

Ha ez a látvány fogad, amikor a kereszteződésbe érsz, akkor az azt jelenti, hogy meg kell állnod, ugyanis a keresztirány forgalomnak van szabad jelzés. Első körben a forgalomirányító rendőr testhelyzetét kell figyelni, csak ezután kell értelmezni, mit is mutat a karjaival. A rendőr vállai ebben az esetben neked merőlegesen helyezkednek el, tehát meg kell állnod és ugyanez vonatkozik a háta mögül érkezőkre is. A feltartott bal alkar azt jelenti, hogy a neked jobbról érkezők indulhatnak, illetve gyorsítaniuk kell. Ha azonban a rendőr a tenyerét mutatná feléjük, akkor az számukra is megállásra vonatkozó utasítás lenne.

A függőlegesen teljesen feltartott kar megállásra „felszólító” utasítást jelent, ugyanis ezzel a karjelzéssel a rendőr arra hívja fel a figyelmet, hogy a forgalmi rend ezt követően meg fog változni. Ha párhuzamot szeretnék vonni, akkor megegyezik a lámpák sárga jelzésével. Akik eddig haladhattak, azoknak meg kell állniuk, akik pedig eddig álltak, felkészülhetnek az indulásra, számukra ez a karjelzés megegyezik a lámpák piros-sárga jelzésével.

Ez a kép abból a szempontból nagyon tanulságos, hogy a rendőrrel szemből érkező fehér kisteherautó sofőrje szabálytalan, ugyanis számára az irányító vállai merőlegesen állnak, tehát továbbhaladási tilalom lenne érvényben a számára, ami a rendőr háta mögött érkezőkre egyaránt vonatkozik. A kitartott jobb kar miatt a rendőrnek balról érkezők haladhatnak tovább egyenes (mögötte kell elhaladniuk), haladhatnak jobbra (értelemszerűen szintén mögötte) és haladhatnak balra is, de ebben az esetben előtte kell elhaladniuk, ahogyan azt teljesen szabályosan közlekedő kerékpáros is teszi.

Fontos kiemelni, hogy a rendőr jobb oldala felől érkezőkre szintén megállási tilalom vonatkozik (a kitartott jobb kar miatt), hogy a neki balról érkezők zavartalanul kanyarodhassanak balra. Tudni kell, hogy a forgalomirányító rendőr karjelzései nem csupán a gépjárművekre, hanem a kerékpárosokra és a gyalogosokra egyaránt vonatkoznak, így tehát nekik is figyelembe kell venniük azokat.