2024. március 04. | 21:51

Biztosan felvetődött már benned is a kérdés, hogy ez lehetséges-e egyáltalán. Most fény derült erre.

Bízunk benne, hogy senkivel nem esett meg, hogy a töltőcsatlakozó kihúzása nélkül akarta elindítani villanyautóját. A kíváncsiság kedvéért erre a lépésre a speedzone.hu szerkesztősége szánta rá magát, majd néhány próbálkozás és nagy megosztottság után azt az eredményt vonták le, hogy nem lehetséges. Vajon miért?

Minden benzin- és dízelautós tudja, járó motorral nem javasolt, sőt életveszélyes dolog a tankolás. Elektromos kocsik esetén vajon mi lehet a helyzet? Gondoljunk például a számítástechnikai eszközeinkre; telefonunkra, laptopunkra, amiket töltés közben is használunk. Mostanra az újabb modelleknél itt sincs másképpen, mivel a gyártók gondoltak a fogyasztók türelmetlenségére, komfortérzetére is.

Ha olyan helyzet adódik, töltés közben is simán tudjuk használni az autós hifit, beindíthatunk egy sorozatot a fejegységen, aktiválhatjuk a légkondit, sőt telefonunkat is feltölthetjük. Mindezt a töltés idejének rovására.

Manapság a villanyautók vezetésen kívül mindenre használhatók töltés közben. Amint csatlakoztatjuk a töltőt, az autó mozdulatlanná válik egy automatikus hajtásleállító mechanizmus miatt.

Fotó: Unsplash

Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha alapból „járó” motorra tesszük fel kocsinkat tölteni. Az autógyártók természetesen erre is gondoltak, hogy az üzemeltetőnek kényelmesebb legyen. Mivel az autón rajta van a „gyújtás”, természetes, hogy egy kicsit hosszabb ideig tart a töltés. Az automatikus hajtásleállító mechanizmus akkor is aktiválja magát, a művelet befejezéséig irányíthatatlanná válik a gépkocsi. Azonban amint végzünk, taposhatjuk is a gázpedált.

Az autógyártók szerint fontos, hogy inkább olyan esetben töltsük gépkocsinkat, amikor órákig nincs rá szükségünk. Az akkumulátor élettartamát emellett úgy is növelhetjük, hogy maximum 80%-os töltöttségig adjuk neki a tápot.

Összességében a lítiumion-akkumulátorral felszerelt gépkocsikban, mivel nincs tartalék akku, minden ugyanarról az áramkörről működik a motortól kezdve a hangszórókon és az információs panelen át a műszerfalig. Az aktuális piacra gyártott autókat töltés közben vezetésen kívül bármire használhatod. A rengeteg beszerelt automatika növeli az autó tulajdonosának, üzembentartójának komfortérzetét, ugyanakkor észben kell tartani, hogy azok sem csinálnak meg mindent helyettünk.

Pixabay