A speciális adalékanyagok a szélvédő tisztántartása mellett meghosszabbítják a törlőlapátok élettartamát is.

Bár meglehetősen furcsa tavaszunk van, de lassan azért ideje elhasználni az ablakmosó tartályból a téli szélvédőmosó folyadékot, és átállni nyári üzemmódra. Kapkodni nem érdemes vele, hiszen az elmúlt napokban volt bőven példa mínuszokra, de a következő napokban, hetekben már elvileg végleg búcsút inthetünk a télnek.

Sokan úgy gondolják, hogy a téli szélvédőmosó folyadékokkal szemben a nyári mosószerek esetében nem igazán beszélhetünk speciális funkcióról, még ma is gyakori, hogy sokan egyszerűen sima vízzel, egy fokkal jobb esetben desztillált vízzel töltik fel a tartályt a fagyok elmúlását követően. Ez egy rossz gyakorlat, hiszen a nyári szélvédőmosó folyadékok speciális adalékokkal rendelkeznek.

A legfontosabb kritérium természetesen a szélvédő minél hatékonyabb tisztítása, s talán meglepő, de télen egészen más típusú szennyeződések dominálnak a szélvédőn, mint nyáron. Míg téli időszakban elsősorban a nedves útról felvert finom szemcsés szennyeződésekkel kell úgy megküzdenie az ablaktörlőknek és mosófolyadéknak, hogy a lehető legkevésbé károsítsák a törlés során a szélvédőt és a törlőlapátokat, addig nyáron a rovarok okozta szerves anyagoktól kell megszabadítani az ablakot.

Valószínűleg mindenki szembesült már azzal, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban akár már egy-egy rövidebb úton is elképesztő mennyiségű bogártetem „termelődik” a gépjármű elején, és talán azt is tapasztalták sokan, hogy bizony még profi autóápoló szerekkel sem egyszerű azok maradéktalan eltüntetése a motorháztetőről vagy a tükörházakról.

Érdemes belegondolni: az ablaktörlőknek és a mosófolyadéknak ezt a feladatot menet közben, azonnal kell elvégezniük annak érdekében, hogy megfelelő kilátást biztosítsanak a sofőr számára, így talán már érthető, hogy miért van szükség a speciális adalékanyagokra.

Arról nem beszélve, hogy a sima víz ugyan szükség esetén biztosan megteszi, de hosszab távon a benne lévő ásványi anyagok sem feltétlenül tesznek jót az ablakmosó rendszernek. Mivel az autó fenntartásához képest elenyésző összegbe kerülnek a jó minőségű mosófolyadékok, így véleményem szerint ezen nem igazán érdemes spórolni.

Mit kell tudnia egy jó nyári szélvédőmosó folyadéknak?

Ahogy fentebb már írtam: elsősorban tisztítani, a lehető leghatékonyabban. A gyártók folyamatosan kísérleteznek újabb és újabb adalékokkal, amelyek nem csak a szennyeződések, jellemzően szétkenődött rovartetemek gyors és maradéktalan lemosásáért felelnek, hanem biztosítják például az ablaktörlő lapátok „kenését” is, óvva ezzel a lapátok épségét.

Egyre több mosófolyadékban alkalmaznak NANO, azaz vízlepergető technológiát, amely segít tovább tisztán tartani az ablakot. A gyártók figyelnek arra is, hogy bizonyos mennyiségű vízkőoldó adalék is kerüljön termékeikbe, ez a mosófúvókák élettartamát hivatott megnövelni, és különösen ügyelnek arra, hogy az alkalmazott adalékanyagok ne károsítsák a karosszéria elemeit, valamint a műanyag és gumi alkatrészeket.

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen illata/szaga van a mosószernek. Elsősorban a téli mosófolyadékok között fordulnak elő az alkohol miatt erős, kellemetlen szagú termékek, amelyek nem csak kellemetlen szaggal árasztják el az utastere, de akár a vezetésre történő koncentrálást is akadályozhatják az arra érzékenyeknél. A nyári mosófolyadékok többsége is illatosított, hogy kinek melyik jön be, az ízlés (szaglás) kérdése, mindenki kísérletezze ki saját magának.

Még egy dolgot nem szabad elfelejteni: lehet akármilyen jó minőségű az ablakmosó folyadék, az nem fogja pótolni a megfelelő törlőlapátot. Ha utóbbi éle megsérül, akkor csíkozni, maszatolni fog és rettenetesen kellemetlen pillanatokat okozhat egy-egy váratlan közlekedési szituációban. Arról nem beszélve, hogy olyan karcokat okozhat a szélvédőn, amit csak cserével lehet orvosolni, ami nem olcsó mulatság. Érdemes odafigyelni tehát a lapátokra, és rendszeresen időközönként azokat is ellenőrizni, cserélni – nem csak a saját, hanem a többi közlekedő biztonsága érdekében is.