szombat - 2023. február 04.
2.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Amit az ablakmosó folyadékról tudni érdemes

2020. április 01. | 08:22

Fontos az évszaknak megfelelő anyag használata.

A téli és a tavaszi időszak kezdetén érdemes felkészíteni az autódat, hiszen ez a járműved hosszabb élettartamát, sőt, biztonságodat is szolgálja. A felkészítés egyik ilyen eleme az ablakmosó folyadék ellenőrzése, amely sokak számára lényegtelennek tűnik, ám a kritikus helyzetekben életeket menthet. Kezdésnek érdemes a téli időszakkal foglalkozni, hiszen ekkor ütközhetsz komolyabb problémákba. Ha nyári ablakmosó vagy rosszabb esetben víz marad a folyadéktartályban télen, az a tartály vagy a vezetékek szétfagyását is eredményezheti. Sőt, az ablakmosó motorja is leéghet akkor, ha a kásásra fagyott folyadékot megpróbálod a szélvédőre pumpálni.

Milyen koncentráltságú folyadékot vegyek?

A téli ablakmosó folyadékokat többféle kiszerelésben és koncentrációban lehet kapni. A legelterjedtebb a 2 vagy 5 literes kiszerelés, ezek közt pedig a mínusz 19-22 fokra bekevert készítmények a legnépszerűbbek. Ezeket ugyanis ideális esetben nem kell előzetesen kutyulnod ahhoz, hogy észszerűen használhasd. Fontos azonban, hogy milyen minőségű terméket veszel, hiszen a papíron mínusz 20 fokig használható folyadékok is okozhatnak meglepetéseket egy keményebb téli reggelen. A gagyi ablakmosó folyadékok ugyanis hajlamosak például a mínusz 5 fokosra fagyott szélvédőre spriccelve kásás réteget képezni az ablakodon. Ez pedig szélsőséges esetben azt is eredményezheti, hogy félre kell állnod és le kell vakarnod az odafagyott cuccot.

Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha van rá lehetőséged, akkor a szélvédő fűtésének hatásos működése után használd az ablakmosót, így nagyobb az esély arra, hogy nem fagy rá a folyadék az üvegre. A tartályban vígan ellevő tegyük fel mínusz 5 fokos folyadék ugyanis a szélvédőn rögtön párologni kezd, amelyre a menetszél még jobban ráerősít, ez pedig rossz minőségű folyadék esetén ráfagyáshoz vezethet. Az előre kevert ablakmosó folyadékok mellett vehetsz még ún. koncentrátumot is, amelyek mínusz 40-70 fok közötti hőmérsékletre vannak belőve.

 Ezeket jellemzően néhány decis vagy literes kiszerelésben árulják, a mosótartályba való betöltés előtt pedig hígítani kell őket. Ez némi „matekolást” igényel, hiszen arányosan érdemes a vizet (vagy desztillált vizet) adagolni hozzá ahhoz, hogy az „általánosan biztonságosnak elismert” mínusz 20 fok körüli koncentrációt megkapd. Használhatod ugyan a mínusz 40 fokosat is hígítás nélkül, ám Magyarországon viszonylag kicsi az esély az ilyen alacsony kültéri hőmérsékletre, így a magasabb áruk miatt érdemes hígítani ezeket a termékeket.

Az ablaktörlő lapát is számít

Fontos az is, hogy az ablaktörlő lapát és a rajta levő gumi megfelelő állapotban legyen, hiszen az elöregedett vagy a szélvédőre nem megfelelően felfekvő gumival csak maszatolni és csíkosra törölni lehet, ráadásul ezeknek a lapátoknak már kellemetlen nyikorgó hangja is van használat közben. Az ablakmosó folyadékok egy másik lényeges tényezője a szag. Sok készítmény rendelkezik kellemetlen, alkoholos vagy egyéb beütéssel, amelyet nem kifejezetten jó érzés az autóban szagolni használat közben. Éppen ezért, ha találsz egy olyan terméket, amelyiknek tetszik az illata, amellett érdemes hosszabb távon kitartani. Lényeges, hogy ha az autód a korából adódóan nem jelzi a folyadékszintet, akkor időnként ellenőrizd le te magad a géptetőt felnyitva.

Nyári ablakmosó folyadék is kell

Sokak szerint felesleges nyári ablakmosót használni, hiszen ilyenkor nincs fagyveszély, tehát a „víz is megteszi”. Azonban a nyári ablakmosó olyan összetételű, amely képes a szélvédőre került szennyeződések és bogarak feloldására, amelyre a víz nem feltétlenül alkalmas. Ráadásul az ablaktörlő gumi kenéséért is felel. Éppen ezért nem érdemes a nyári ablakmosó folyadékon spórolni, hiszen a maszatos szélvédő komoly baleseti kockázattal jár.

Hol érdemes ablakmosó folyadékot venni?

Van az az eset, amikor pont a legrosszabbkor fogy ki a tartályból a folyadék, út közben. Ilyenkor vészmegoldásként egy benzinkúton is be tudod szerezni az ablakmosó folyadékot, ám itt nagyon magas árakkal találkozol majd, hiszen pontosan tudják, hogy nincs más esélyed, muszáj ott megvenned, ha tovább akarsz haladni. Ideális esetben autósboltban érdemes beszerezned a terméket, akár online rendeléssel is. Szupermarketekben is sokszor nagy kínálattal találkozhatsz, ott azonban nincs meg az autósboltokban nagyobb eséllyel jelentkező szakértői segítség.

Tavaly is nagyot nőtt az elektromos autók piaca világszinten Vitézy: Alapjaiban változhat meg Budapest közlekedése

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!