„Nem véletlen” – közlekedésbiztonsági kampányt indít a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Közzétéve:
2020-07-17, 15:19

A nyári időszakban felújítások és növényzetgondozás miatt számíthatsz sebességkorlátozásra. Vezess figyelmesen!

Az Instagramon és YouTube csatornáján indít új közlekedésbiztonsági kampányt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság videókkal és bejegyzésekkel kívánja felhívni a figyelmet az útfelújítások és növényzetgondozási munkálatok területén kihelyezett sebességkorlátozásokra. A „Nem véletlen” elnevezésű kampányt azért tartják indokoltnak, mert sokan feleslegesnek gondolják a lassítótáblákat.

A nyári időszakban az autópályák, autóutak mentén gyakran találkozhatsz útfelújítást, vagy útszéli növényzetgondozást végző munkásokkal. Ezeken a területeken – az adott útszakasznak megfelelően – sebességkorlátozást jelző táblákat helyeznek el. Normál esetben ezeket betartják az autósok, azonban mindig akad pár renitens, akik nem vesznek tudomást a lassítási kötelezettségről. Elég egy röpke pillantás a telefon képernyőjére, vagy egy csatornaváltás a rádión, és rögtön baj történhet. Ezeken a figyelmetlenségeken könnyedén emberéletek is múlhatnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. YouTube-csatornáján két videófelvételt is megosztottak, melyek bemutatják, mi történik, ha egy-egy figyelmetlen autós nem tartja be a sebességkorlátozást. Az egyik felvétel az M0-áson készült, ahol a sofőr szinte fékezés nélkül csapódik bele a narancssárga teherautóba. Ezt követően kiszállt, a vészvillogót még véletlenül sem kapcsolta be, visszaült autójába, majd elhajtott a helyszínről.

A másik videóban látható esetnél könnyedén nagyobb tragédia is történhetett volna. A 8-as főút mellett éppen kaszálási munkákat végeztek, az úton egy férfi jelzőtáblával a kezében irányította a forgalmat, amikor egy autós nagy sebeséggel a munkás előtt álló járműbe csapódott.

A „Nem véletlen” kampánnyal kapcsolatos posztok, melyek már közel 233 ezer felhasználóhoz jutottak el, megtekinthetőek a társaság Instagram oldalán.

A közlekedőknek érdemes még utazás előtt minden esetben tájékozódniuk az országos közúthálózaton végzett munkákról és korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon, így már előre megtervezhetik az optimális útvonalukat, felkészülve az adott útszakaszon található munkaterületekre is.

Kapcsolódó írások

Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal
Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.

További hírek