A párhuzamos parkolás hátramenetben történő gyakorlása izzasztja meg talán leginkább a kezdő autóvezetőket, hiszen a feladat végrehajtása közben minden irányban figyelni kell a távolságra, ezen felül pedig nyilván arra is ügyelni kell, hogy a megfelelő szögben tolassunk hátra, mindezt úgy, hogy közben a forgalmat sem szabad hátráltatni túlságosan. A Német Autóklub (ADAC) parkolási kisokosa jól jöhet azoknak, akik rettegnek ettől a parkolási manővertől.

Parkoló autók
Kép: Depositphotos

Pedig a helyzet az, hogy tolatva sokkal egyszerűbb beállni két gépkocsi közé, mintha szemből tennénk ezt. A folyamat a következő lépésekből áll:

  1. Irányjelző használatával nagyjából fél méterre állj meg a már parkoló gépkocsi mellett úgy, hogy mögötted legyen a kiszemelt terület.
  2. Lassan és figyelmesen kezdj el tolatni hátra. Az óvatosságra azért van szükség, mert ebben a helyzetben a mögötted érkező autóknak elsőbbségük van.
  3. Szedd alá a kormányt abban a pillanatban, amikor meglátod az autód jobb hátsó ablakának közepén a mögötted parkoló jármű végét. Ezt követően annyi a dolgod, hogy nagyjából 45 fokos szögben folytasd a hátramenetet egészen addig, amíg a jobb első irányjelződ a parkoló autó hátuljával egy vonalba kerül.
  4. Ezután jöhet az ellenkormányzás, illetve a korrigálás, ha szükség van rá.

A kezdőknek ajánlott, hogy eleinte keressenek nagyobb parkolóhelyet, ahova biztonságosabban be lehet állni párhuzamos parkolással. Ha bizonytalannak érzed magad, akkor ne próbálj meg a legszűkebb helyre beparkolni, keress egy másik parkolóhelyet, maximum kicsit többet kell majd sétálnod, miután megálltál.

A párhuzamos parkolást pedig lehet gyakorolni egy tesztpályán, de akár egy üres utcában is. A gyakorláshoz az autódon kívül nincs szükség sok mindenre, bójákkal vagy akár 4 db üdítős palackkal is könnyedén ki lehet jelölni azt a helyet, ahova be kell tenni a kocsit.