A közlekedésbiztonság szempontjából kockázatot rejtő személy- és áruszállító járművek kiszűrése és azok szankcionálása lesz a célja annak a 2020. március 10-12 között zajló ellenőrzéssorozatnak, melyben a hazai utak is érintettek. 

A nemzetközi hatósági ellenőrzéssorozatban Magyarország is rendszeresen részt vesz 13 további európai ország mellett. A Benelux államok és Franciaország által 1999-ben alapított szervezethez az elmúlt bő 20 év során csatlakozott Franciaország, Németország, Írország, az Egyesült Királyság, Legyelország, Ausztria, Románia, Bulgária, Horvátország és Spanyolország is.

A tavalyi esztendő során hét hasonló kampányra került sor, melyek során összesen mintegy 7800 személy-és áruszállító jármű mellett 5500 teherautó valamint 2200 busz átvizsgálása történt meg, 10%-uk bizonyult problémásnak. Idén februárban már volt egy ellenőrzéssorozat, akkor 1300 teherautó és autóbusz került górcső alá, 156 esetben került sor intézkedésre.

kamion ellenőrzés

Kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek a gépjárművek műszaki állapota mellett az előírásoknak való megfelelésnek. Vizsgálni fogják a menetíró készülékeket, a vezetési és pihenőidők betartását is. Súlyos esetben a közlekedésbiztonsági kockázatot rejtő gépjárműveket visszatarthatják a probléma elhárításáig.