Újabb változás a KGFB kapcsán

Közzétéve:
2019-04-08, 12:00

A kötelező biztosítás és a zöldkártya szabályozásán is módosítottak

Mint ismert, minden autósnál ott kell legyen a gépjárművének kötelező felelősségbiztosítását igazoló tanúsítvány. Ezt a biztosítók (vagy alkuszok) eddig papír alapon küldték el az ügyfeleknek, ám 2019 április elejétől ez is megváltozik. A pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében módosította a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását tanúsító igazolóeszközökre vonatkozó 2009-es rendeletet.

A KGFB kapcsán korábban kiderült, hogy 2019-ben is drágult, hiszen átlagára ötvenezer forint fölé emelkedett. Szintén a kötelező biztosítással kapcsolatos volt az is, hogy eltörölték a baleseti adót, melyet az autótulajoknak kellett eddig megfizetni. Az árát a biztosítási adóba integrálták, melyet az állam immáron a biztosítóktól vár, és melynek kulcsát 30-ról 15 százalékra csökkentették.

BMW X6 karambol

A szombaton hatályba lépő szabály szerint a szolgáltató már nem csak papír alapon küldheti el az üzembentartónak a biztosítás meglétéről szóló igazolást, hanem elektronikusan is megteheti azt. Erről azonban előre meg kell állapodni az ügyféllel. Ez valószínűleg gyorsítani fogja a folyamatot, hiszen a postázást ezzel kivennék a folyamat láncából.

A zöldkártya igazolás is kiküldhető elektronikusan, de ilyenkor a biztosítónak vagy az alkusznak fel kell hívnia az ügyfél figyelmét arra, hogy a zöldkártya kizárólag zöld papírra nyomtatva alkalmas a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) fedezet meglétének igazolására. Az üzembentartó kérésére a biztosító a zöldkártyát az elektronikus út mellett papír alapon is díjmentesen rendelkezésére kell bocsátania az új rendelet értelmében.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Kötelező biztosítás szimbólum
2019. január 07.
A KGFB átlagára ötvenezer forint fölé emelkedett
Benne lehet a kötelező biztosítás az autók vételárában
2018. március 13.
Az önvezető autók felforgatják majd az emberek életét, eltűnhetnek ma nélkülözhetetlennek tűnő dolgok. Például az autók kötelező biztosítása.
Gépjármű biztosítás szimbólum
2018. november 15.
Íme néhány autóbiztosítási tipp a 2019-es évre, amivel többek között pénzt spórolhatsz magadnak a kötelező megkötésekor
Karambolos jármű orra
2019. március 19.
A Netrisk adatai szerint 10 százalékkal emelkedtek az árak 2017-hez képes