Változik a bérautók adója 2019-ben

Közzétéve:
2019-01-25, 10:54

A törvénymódosítás adminisztrációs terheket vesz le az adóalanyokról

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó 2018. évi LXXXII. törvény 2019. január 1-jei hatályba lépésével változik a bérelt autók áfájának levonására vonatkozó szabály. Az eddig érvényben levő rendelkezést még 2012. január 1-jén vezették be, akkor ugyanis megszűnt a bérautókkal kapcsolatos áfalevonási tilalom. Lehetőség nyílt arra, hogy az adóalany az általános forgalmi adót levonja, méghozzá precízen vezetett útnyilvántartással vagy kiküldetési rendelvénnyel igazolva azt, hogy a cég a gépjárművet a gazdasági tevékenység érdekében használja fel.

Számolás papíron

Az Európa Tanács 2018. október 2-án hozott határozata újfent módosítja az áfa levonására vonatkozó előírásokat. Ennek következtében 2019. január 1-jétől nem szükséges nyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a bérbevételhez kapcsolódó kiadások áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható. Ez azt jelenti, hogy ha az áfaalany céges személygépjárművét nyílt végű lízing, operatív lízing vagy pedig bérlet keretében használja, akkor a bérleti vagy a lízingdíj áfatartalmának felére érvényesíthet levonási jogot, ehhez pedig semmilyen dokumentáció nem szükséges. A bérbevételhez kapcsolódó kiadások (bérleti vagy lízingdíj, szervizdíj, gumiabroncs-szolgáltatás stb.) áfájának fele tehát levonható.

Autó vásárlás

Lehetőség van ugyanakkor még arra is, hogy vezetett útnyilvántartással igazolva a gazdasági célú felhasználással arányos mértékű áfa levonását igényelje az adóalany. Röviden ez annyit jelent, hogy aki nem szeretne a papírmunkával bajlódni, az a befizetett áfa 50 százalékára tarthat igényt, aki viszont a megtett kilométerek több mint felét üzleti céllal hajtotta végre, az dokumentumokkal igazolva 50 százaléknál nagyobb mértékű áfa levonást is kaphat. Ezzel gyakorlatilag le szeretnék venni a terhet azokról, akik számára a pontos dokumentálás nehezen kivitelezhető, és az útnyilvántartás vezetése nagymértékű adminisztrációs terhekkel jár.

Az új szabályok 2021. december 31-ig érvényesek, ugyanakkor Magyarország ennek meghosszabbítását is kérheti. Ez a könnyítés a legfeljebb 9 személy szállítására alkalmas, maximum öt tonna össztömegű személygépkocsikra vonatkozik, a tehergépjárművek esetében nincs lehetőség a pontos dokumentáció elhagyására.

Forrás:

NAV

Kapcsolódó írások

Új autó vásárlás
2019. január 29.
A 2017-es év után tavaly is növekedés volt tapasztalható
2019. február 21.
Tegnap végigszáguldott a hír, hogy Tesla-kereskedés nyílik Budapesten, ami nem feltétlenül olyan lesz, mint ahogy azt a cikkek sugallják
Autófinanszírozás: hogy éri meg jobban?
2016. november 29.
Ha autót szeretnél vásárolni, több lehetőséged is van. Persze a legegyszerűbb, ha készpénzben egyben kifizeted az autót, de ez nagyon sok embernek vagy túlságosan megterhelő anyagilag, vagy egyenesen lehetetlen.
Interjú Baksa Gáborral az MKB Euroleasing győri irodavezetőjével
2018. március 28.
Baksa Gábor az MKB Euroleasing partner irodáját vezeti. Szakterülete a jármű finanszírozás, amely magánszemélyeknek és cégeknek is hasznos és szükséges.