2019. január 25. | 11:54

A törvénymódosítás adminisztrációs terheket vesz le az adóalanyokról

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó 2018. évi LXXXII. törvény 2019. január 1-jei hatályba lépésével változik a bérelt autók áfájának levonására vonatkozó szabály. Az eddig érvényben levő rendelkezést még 2012. január 1-jén vezették be, akkor ugyanis megszűnt a bérautókkal kapcsolatos áfalevonási tilalom.

Lehetőség nyílt arra, hogy az adóalany az általános forgalmi adót levonja, méghozzá precízen vezetett útnyilvántartással vagy kiküldetési rendelvénnyel igazolva azt, hogy a cég a gépjárművet a gazdasági tevékenység érdekében használja fel.

Az Európa Tanács 2018. október 2-án hozott határozata újfent módosítja az áfa levonására vonatkozó előírásokat. Ennek következtében 2019. január 1-jétől nem szükséges nyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a bérbevételhez kapcsolódó kiadások áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható.

Ez azt jelenti, hogy ha az áfaalany céges személygépjárművét nyílt végű lízing, operatív lízing vagy pedig bérlet keretében használja, akkor a bérleti vagy a lízingdíj áfatartalmának felére érvényesíthet levonási jogot, ehhez pedig semmilyen dokumentáció nem szükséges. A bérbevételhez kapcsolódó kiadások (bérleti vagy lízingdíj, szervizdíj, gumiabroncs-szolgáltatás stb.) áfájának fele tehát levonható.

Lehetőség van ugyanakkor még arra is, hogy vezetett útnyilvántartással igazolva a gazdasági célú felhasználással arányos mértékű áfa levonását igényelje az adóalany. Röviden ez annyit jelent, hogy aki nem szeretne a papírmunkával bajlódni, az a befizetett áfa 50 százalékára tarthat igényt, aki viszont a megtett kilométerek több mint felét üzleti céllal hajtotta végre, az dokumentumokkal igazolva 50 százaléknál nagyobb mértékű áfa levonást is kaphat.

Ezzel gyakorlatilag le szeretnék venni a terhet azokról, akik számára a pontos dokumentálás nehezen kivitelezhető, és az útnyilvántartás vezetése nagymértékű adminisztrációs terhekkel jár.

Az új szabályok 2021. december 31-ig érvényesek, ugyanakkor Magyarország ennek meghosszabbítását is kérheti. Ez a könnyítés a legfeljebb 9 személy szállítására alkalmas, maximum öt tonna össztömegű személygépkocsikra vonatkozik, a tehergépjárművek esetében nincs lehetőség a pontos dokumentáció elhagyására.