Ismert tény, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű-forgalmi engedélyek érvényessége a veszélyhelyzet végét követő 60 napig érvényesek maradnak. Felröppentek ugyanakkor olyan híresztelések, melyek szerint a biztosítók – a lejárt érvényességre hivatkozva – nem fizetik majd meg a közlekedési balesetből származó károkat. A D. A. S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa, dr. Gombolai Éva most tiszta vizet öntött a pohárba ebben a nagyon fontos témában.

A kormány 2021. május 18-án döntött arról, hogy Magyarországon őszig biztosan marad a veszélyhelyzet. A korábban hozott kormányrendelet 2021. május 23-án járt volna le, az új törvény ezt hosszabbítja meg a parlament őszi ülésszakának kezdetétől számított 15. napig (várhatóan szeptember végéig). A határozat kimondja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek idehaza. Ebbe a műszaki érvényességi ideje is beletartozik.

A szeptember végi időpont azonban nincs kőbe vésve, erősen ajánlott figyelemmel kísérni a veszélyhelyzet tényleges megszüntetéséről szóló híreket. Aki nem tesz így, és végül kicsúszik a 60 napos türelmi időből, akár bajba is kerülhet.

A jogszabály tehát a veszélyhelyzet megszűnéséhez köti az érvényességet. Oly módon, hogy a veszélyhelyzet végét követő 60 napig érvényesnek minősül az az okmány is, aminek időközben lejárt volna az érvényessége. Így új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni, jelezte dr. Gombolai Éva.

Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt és azt követő 60 napig az okmányok érvényesek. Azokat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, vagyis a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

Forgalmi engedély

Persze kivételre is van példa: teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek, a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet az autó súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Magyarán csotrogánnyal semmilyen esetben se közlekedjünk.

Aki szeretné, természetesen már most levizsgáztathatja az autóját, így elkerülheti a várható torlódást a vizsgaállomásokon. Jogilag azonban ennek elmaradása esetén az okmány érvényes, a biztosító helytállási kötelezettsége pedig fennáll.