Ismert tény, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű-forgalmi engedélyek érvényessége a veszélyhelyzet végét követő 60 napig érvényesek maradnak. Felröppentek ugyanakkor olyan híresztelések, melyek szerint a biztosítók – a lejárt érvényességre hivatkozva – nem fizetik majd meg a közlekedési balesetből származó károkat. A D. A. S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa, dr. Gombolai Éva most tiszta vizet öntött a pohárba ebben a nagyon fontos témában.

A kormány december 14-én döntött arról, hogy Magyarországon a jelenlegi álláspont szerint 2022. június 1-jéig tart a veszélyhelyzet időszaka. A határozat kimondja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig érvényesek idehaza. Ebbe a műszaki érvényességi ideje is beletartozik.

FRISSÍTÉS: a január 1-jén hatályba lépő kormányrendelet értemében a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki vizsga érvényessége 2022. június 30-ig tekinthető érvényesnek, vagyis a korábbi 60 napos türelmi idő a felére csökken.

A megjelölt januári időpont azonban nincs kőbe vésve, erősen ajánlott figyelemmel kísérni a veszélyhelyzet tényleges megszüntetéséről szóló híreket. 

A jogszabály tehát a veszélyhelyzet megszűnéséhez köti az érvényességet. Oly módon, hogy a veszélyhelyzet végét követő 30 napig érvényesnek minősül az az okmány is, aminek időközben lejárt volna az érvényessége. Így új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni, jelezte dr. Gombolai Éva.

Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt és azt követő türelmi időben az okmányok érvényesek. Azokat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, vagyis a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

Persze kivételre is van példa: teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek, a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet az autó súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Magyarán csotrogánnyal semmilyen esetben se közlekedjünk.

Aki szeretné, természetesen már most levizsgáztathatja az autóját, így elkerülheti a várható torlódást a vizsgaállomásokon. Jogilag azonban ennek elmaradása esetén az okmány érvényes, a biztosító helytállási kötelezettsége pedig fennáll.

Jó hír, hogy már van olyan felület, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos határidőkről. Regisztrálj ingyenesen az ECDH oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a műszaki viszgára vagy egyéb teendőidre.