Az országgyűlés február 22-én ismét meghosszabbította 90 nappal a korábban Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetet, ezzel párhuzamosan pedig meghosszabbodott a lejárt okmányok érvényességi ideje is.

FRISSTÉS: 2021. május 18-án eldőlt, hogy Magyarországon őszig biztosan marad a veszélyhelyzet. A korábban hozott kormányrendelet május 23-án járna le, az új törvény ezt hosszabbítja meg a parlament őszi ülésszakának kezdetétől számított 15. napig (várhatóan szeptember végéig). 

A hivatalos megfogalmazás szerint „a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó hatályos szabályozás szerint a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – egyebek mellett a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedély – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényes”.

Mindez azt jelenti, hogy akinek lejárt valamelyik okmánya – a rendelkezés vonatkozik többek között a forgalmi- és vezetői engedélyekre is – az jelen állás szerint pár hónapig még érvényes marad. Fontos, hogy csak a hazai hatóságok fogadják el érvényességüket, a határokon kívül nem, így ha valaki külföldre utazik mindenképpen gondoskodnia kell a lejárt érvényességű okmányok megújításáról.

Magyarországi hatósági igazolványok részlete

Szintén fontos, hogy az országgyűlés bármikor dönthet a veszélyhelyzet visszavonásáról, azaz – bár a jelenlegi járványügyi adatok alapján erre kevés esély látszódik – a május 18-án megszabott határidő hamarabb is megszűnhet, a lejárt érvényességű okmányok pedig attól a naptól kezdődve használhatóak belföldön további 60 napig.

16 hónap lejárt forgalmival? Akár…

Az elmúlt egy évben nem ez az első alkalom, hogy automatikusan meghosszabbodott a lejárt érvényességű okmányok határideje, a 2020 tavaszán kihirdetett veszélyhelyzet március 11-e és július 3-a között tartott. Külön érdekesség, hogy az akkor lejárt okmányok határidejét egészen 2020. december 15-ig meghosszabbította a kormány, viszont novemberben ismét elrendelték és azóta többször meghosszabbították a veszélyhelyzetet.

Így előfordulhat, hogy valakinek már 2020. március 11-én lejárt a forgalmi engedélye, viszont a jelenlegi jogszabályok szerint az mégis érvényes, azaz közel másfél éven keresztül lejárt forgalmival jogosan közlekedhet az illető Magyarországon.

Kevésbé jártak jól azok, akiknek akkor jártak le az okmányaik, amikor éppen nem volt érvényben veszélyhelyzet Magyarországon: a rendelet ugyanis nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kellett hosszabbíttatni.

Amikor nem érvényes az automatikus hosszabbítás

Vannak esetek, amikor azonban járvány ide vagy oda, időpontot kell kérni az okmányirodába. Ilyen eset például, ha a lejárt műszakis autónak elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik a tulajdonosa, üzemeltetője, az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.

Azt sem árt észben tartani – sőt, saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében ez a legfontosabb –, hogy „a felmentés csak az okmányban szereplő érvényességi időre vonatkozik, az érvényes jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak”.

Plusz egy ok, hogy ne halasszuk végtelenségig az új műszaki vizsgát

A tavalyi és idei veszélyhelyzet miatt meg nem újított, érvényesként elfogadott, de lejárt idejű okmányok rengeteg járművet érinthetnek, amelyek majd egy rövid időintervallumban egyszerre jelennek majd meg tömegesen a „türelmi időt” követően a vizsgapontokon. Nem érdemes tehát a végtelenségig halogatni a lejárt műszaki megújítását, illetve nem árt minél előbb időpontot egyeztetni a vizsgahelyen annak érdekében, hogy a veszélyhelyzetet követően ismét helyreálló jogszabályi feltételeknek megfelelő érvényes okmányokkal rendelkezzünk.

A biztosító is elfogadja a lejárt okmányokat?

Jogosan merül fel a kérdés: rendben, a rendőr elfogadja a lejárt érvényességű okmányokat a törvényben meghatározott ideig, na de mi van a biztosítókkal? Vajon egy esetleges káresemény esetén nem kötnek-e bele abba, hogy a gépjármű hivatalos papírjai szerint lejárt a forgalmi engedély?

A válasz egyértelmű, erről a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (MABISZ) már a 2020 tavaszán első ízben elrendelt veszélyhelyzetkor nyilatkozott, leszögezve, hogy a biztosítók is elfogadják a kormányzati intézkedések keretében meghosszabbított okmányok érvényességét.

A MABISZ ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy minden gépjárművezetőnek továbbra is rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, ez természetesen továbbra is alapfeltétel.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos határidőkről. Regisztrálj ingyenesen az ECDH oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra.