Vészesen közeleg a határidő, ami sok magyar autós érint

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-22, 11:52

Fontos időpontra hívta fel a figyelmet a FBAMSZ.

Legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük az első díjrészletet azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akik január 1-jével új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötöttek, tudatta közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet becslése szerint ez a határidő mintegy 130 ezer gépjármű, köztük több mint 80 ezer személyautó üzembentartóját érinti. A FBAMSZ jelezte, hogy a március 1-jei határidőre a díjnak landolnia kell a biztosító számláján, ezért az utolsó pillanatokban is ügyelniük kell az autósoknak arra, hogy milyen módon történik a befizetés.

A banki átutalás az utolsó napon is megfelelő lehet, ahogy a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldás még március első napján. Ezzel szemben a csekkes és az interneten kezdeményezett bankkártyás fizetésnek több nap az átfutási ideje, emiatt ezeket február 25-e után már semmiképpen nem célszerű igénybe venni, ha az ügyfél nem akar kellemetlen meglepetésben részesülni. A fizetési határidő észben tartása a gépjármű-üzembentartók felelőssége, ezért a díjat késve fizetők nem jöhetnek azzal a kifogással, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést. Illetve hivatkozhatnak erre, de a szabályozás miatt úgyis elutasítanák a reklamálásukat.

Sárga csekkekre lerakott kocsikulcs

 „A késedelmes ügyfelek szerződéseit a biztosítóknak kötelező törölniük, így a mulasztók automatikusan biztosítási védelem nélkül maradnak, a szerződés újrakötésekor pedig a megszűnés és az újrakötés közötti időszak kiemelkedően magas fedezetlenségi díját is meg kell fizetniük ” – jelezte Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke.

A személyautóknál - teljesítménytől függően - naponta 560-1210 forint között alakul a fedezetlenségi díj mértéke 2021-ben, a teherautók esetében ez az összeg pedig elérheti a napi 4260 forintot. Késés esetén a biztosítást ugyanannál a biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett választási lehetőség nélkül az egész évi kötelező biztosítási díjat is egyszerre kell befizetni. Ennél is súlyosabb következménnyel jár, ha az autós a fedezetlenség időszakában okoz kárt, ilyen esetben a károkozó nem számíthat a biztosító térítésére – figyelmeztet a FBAMSZ.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Origo

MTI

Kapcsolódó írások

2019. november 22.
Az Alkotmánybírósághoz fordulnának az igazságtalan rendszer kijavításának érdekében.
Koccanásról készült illusztráció
2020. január 27.
Komoly díjemeléssel büntetik a hibát elkövető sofőröket.

További hírek