Legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük az első díjrészletet azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akik január 1-jével új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötöttek, tudatta közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet becslése szerint ez a határidő mintegy 130 ezer gépjármű, köztük több mint 80 ezer személyautó üzembentartóját érinti. A FBAMSZ jelezte, hogy a március 1-jei határidőre a díjnak landolnia kell a biztosító számláján, ezért az utolsó pillanatokban is ügyelniük kell az autósoknak arra, hogy milyen módon történik a befizetés.

A banki átutalás az utolsó napon is megfelelő lehet, ahogy a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldás még március első napján. Ezzel szemben a csekkes és az interneten kezdeményezett bankkártyás fizetésnek több nap az átfutási ideje, emiatt ezeket február 25-e után már semmiképpen nem célszerű igénybe venni, ha az ügyfél nem akar kellemetlen meglepetésben részesülni. A fizetési határidő észben tartása a gépjármű-üzembentartók felelőssége, ezért a díjat késve fizetők nem jöhetnek azzal a kifogással, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést. Illetve hivatkozhatnak erre, de a szabályozás miatt úgyis elutasítanák a reklamálásukat.

 „A késedelmes ügyfelek szerződéseit a biztosítóknak kötelező törölniük, így a mulasztók automatikusan biztosítási védelem nélkül maradnak, a szerződés újrakötésekor pedig a megszűnés és az újrakötés közötti időszak kiemelkedően magas fedezetlenségi díját is meg kell fizetniük ” – jelezte Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke.

A személyautóknál - teljesítménytől függően - naponta 560-1210 forint között alakul a fedezetlenségi díj mértéke 2021-ben, a teherautók esetében ez az összeg pedig elérheti a napi 4260 forintot. Késés esetén a biztosítást ugyanannál a biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett választási lehetőség nélkül az egész évi kötelező biztosítási díjat is egyszerre kell befizetni. Ennél is súlyosabb következménnyel jár, ha az autós a fedezetlenség időszakában okoz kárt, ilyen esetben a károkozó nem számíthat a biztosító térítésére – figyelmeztet a FBAMSZ.