Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Bekötött biztonsági öv nélkül száguldoztak a teherautóval, halálos baleset lett a vége

2023. szeptember 19. | 10:37

A megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladtak, és végül nem sikerült megelőzni egy traktort.

Még tavaly tavasszal történt halálos baleset, amelynek kapcsán az ügyészség még csak most emelt vádat. A közlemény szerint egy céges teherautóval közlekedett 4 ember március 10-én az 55-ös számú főúton, Mélykút irányába.

A megengedett sebességet a szakértői vélemény alapján jelentősen túllépték. A 90 km/óra helyett a teherautóval a sofőr olyan 125-130 km/órával, tehát inkább autópályás tempóval hajtott.

A baleset után készült képeken az is látszik, hogy az utak enyhén vizesek, nyirkosak annak ellenére, hogy az időjárás derűs volt a vádirat szerint. Emellett pedig az úton közlekedett egy traktor is olyan 25-30 km/órás sebességgel, amelynek hátulján éppen lógott a felszerelt ásóboronázó.

Mindezek ellenére a teherautós elég jelentős sebességkülönbséggel közelítette a traktort és arra készült, hogy megelőzi. Bele is kezdett a manőverbe, de a traktoron lógó hatalmas szerszámot nem tudta kikerülni, és komoly sebességkülönbséggel nekiütközött.

Ez abból is látszik, hogy az eset során a traktor egyszerűen ketté szakadt és többször megpördülve a szembe sávban állt meg. A teherautó átcsúszott a szembe sávba, majd a vízelvezető árokba csapódott.

Az eset során ismert, hogy a sofőr nem volt bekötve, így nem meglepő, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. Feltételezhetően a jobb elöl ülő utasa sem volt bekötve, hiszen az eset során kirepült a teherautóból, és még a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség a vádiratban arra hivatkozik a vádlottal - tehát a teherautó sofőrjével - szemben, hogy megszegte a KRESZ-t. Azt a rendelkezést vették elő, amely szerint másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – annak hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.

Emiatt pedig vádat is emeltek a férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A férfi bűnösségéről és a büntetési tételről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Magyarország Ügyészsége
A Stop Cafe éttermi koncepcióval bővíti töltőállomásai kínálatát az ORLEN Magyarországon A magyar közlekedők jelentős részét az agresszív társaik teszik agresszívvá

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!