2023. november 14. | 09:39

A rögtönzött kocsitolvaj mindent bevetett, hogy zsákmányát megtartsa, végül mindössze egy utcával arrébb kénytelen volt feladni próbálkozását.

Bár nem épp az Opel Astra F generációja az autótolvajok kedvence a statisztikák alapján, mivel nem mai darab, egy gyakorlott „mester” számára pár másodperc lehet meglovasítani egy ilyen járgányt. Cikkünk alanya viszont nem számított gyakorlottnak, mikor úgy döntött, elviszi egy körre az utcán álldogáló fehér kombit.

A Karancskesziben élő 26 éves férfi november 11-én éjszaka a község egyik mellékutcáján sétálva hirtelen ötlettől vezérelve betörte az út mellett leállított ilyen típusú személyautó oldalüvegét. Okos volt, mert a lehető legkisebb üveget választotta ki, így adott esetben talán kevésbé feltűnő, ráadásul nem annyira szellős a haladás.

A kitört oldalüvegen benyúlt, és kinyitotta a kombi ajtajait. Filmekben látta, hogy a gyújtáskapcsoló vezetékeit kiszaggatva, azokat összekötve elindítható egy autó, így ő is ezzel próbálkozott.

Mivel tudás nélkül próbálkozott, nem járt sikerrel – sőt, valószínűleg nagyobb kárt tett, mintha hozzá sem nyúlt volna. Ám nem adta fel: felhívta telefonon sógorát, hogy vett egy autót, azonban lerobbant, és ugyan legyen már olyan kedves, hogy segít neki vontatással beindítani.

A sógor mit sem sejtve az akció pontos hátteréről meg is jelent a helyszínen. Vontatókötél ugyan nem volt náluk, a gyanúsított azonban ismét leleményesnek bizonyult: kivágta az Astra egyik biztonsági övét, ezzel kötötték össze a két járművet.

Még az övet is rajta hagyta a kocsin a sikertelen kísérlet után

Ám többszöri próbálkozása ellenére sem indult el a motor, ezért a szomszédos utcában hátrahagyta a megrongált kombit, és rossz kedve enyhítésére a műszerfalon talált aprópénzt magához véve távozott. A Salgótarjáni Rendőrkapitányság nyomozói az adatgyűjtés és a térfigyelő kamerák felvételei alapján rövid idő alatt azonosították a helyi férfit, akit lakásán elfogtak és a rendőrkapitányságra előállítottak, kihallgatásán beismerő vallomást tett.

Mikor rákérdeztek tettének indítékára, ő azt mondta, hogy „csak menni akart az autóval egy keményet”. Valószínűleg hiányzott neki a sebesség okozta adrenalin, mivel a hatóság korábban nyomós okkal eltiltotta a járművezetéstől, így már egy ideje nem ült volánnál.

Az elkövetés minden fázisában messze állt az olyan igazi profiktól, mint amilyenek Amerikában loptak el egyetlen éjszaka alatt nyolc autót egy kereskedésből – bár a törvény végül őket is utolérte.

Police.hu