2024. február 11. | 16:05

A 2012-ben feltöltött videót eddig majdnem 9 milliószor nézték meg.

Az autózás sok ember számára csak utazást jelent egyik pontból a másikba, közlekedési eszközt, azonban azok, akiket érdekel, hogyan is működik az alattuk brummogó járgány, mi hajtja és hogyan jön létre ez a csoda, azoknak egy jármű működése már önmagában érdekes lehet. És mivel tény, hogy az ilyen emberek nincsenek egyedül a világban, hanem millióan osztoznak ugyanezen a hóborton, ha látnak valami érdekeset, azt bizony meg is osztják a többiekkel.

Megszámlálhatatlan mennyiségű tartalom van az interneten az autózásról, azon belül is arról, hogy hogyan működik egy karburátor, hogyan driftel egy majdnem 100 éves autó a hóban, vagy éppen milyen hangja van egy 60-70 éves traktornak.

Mára majdnem 9 milliószor látták azt a magyar videót, amelyet évekkel ezelőtt töltöttek fel YouTube-ra és amelyen azt láthatjuk, miképp indítanak be egy DT-54-es traktort. A videón semmi olyasmi nincs, amit manapság a videós platformokra töltenek, egyszerűen csak beindítják a traktort, majd a már járó géppel egy másik, XTZ T 74-es modellt is életre keltenek.

A DT-54-es négyhengeres motorját egy PD-10-es - későbbi modelleken PD-10M-es - indítómotorral röffentették be, és a gép 1300-as fordulatszámra volt képes percenként, miközben 54 lóerőt adott le.

A traktor gyártása még 1949-ben kezdődött, miután a szovjetek úgy döntöttek, ideje lecserélni SZHTZ-NATI nevű vontatójukat. A DT-54-est egészen 1979-ig gyártották és a harminc év alatt majdnem egymillió példány készült belőle. Az első modellek vezetőállása még nyitott volt, később azonban a vezetőfülkét zárttá tették és szellőztető berendezéssel szerelték fel. A vezetőfülke kétszemélyes volt, és a későbbi modelleken már fűthető is.

A modellt itthon is gyártották, DT-413 néven és az itthoni körülményekhez igazították a szovjet alapmodellt. A legjelentősebb változtatás a D–54-hez képest az elavultnak számító motor lecserélése volt. A magyar modellbe egy négyhengeres, folyadékhűtéses, 60 lóerős Csepel DT-413.1 dízelmotor került. Emellett módosítottak a tengelykapcsolón és a szalagfékes rendszeren is.

A DT-54-es indításáról szóló videót a világ minden tájáról látták és nézettsége az elmúlt több években lassan, de töretlenül emelkedik. Bár a videót azóta többen is feltöltötték, az eredeti itt látható. Persze nem ez az egyetlen magyar traktoros tartalom, nemrég egy MTZ traktorról szóló videó vált híressé, miután a vontató játszi könnyedséggel előzte meg a MÁV egy személyvonatát.