2024. január 30. | 15:43

Ki mondta, hogy egy ősrégi autóban nincs sportosság? Az alábbi videó bizonyítja, hogy a kellő körülmények között egy 95 éves jármű is vadállattá tud válni.

Nem épp a néhai Ken Block-féle Gymkhana, de érdekes látni egy közel százéves autót, ahogy a havas parkolóban piruettezik. Nem tudjuk az előzményeket és a dolgok miértjét sem, ám egy állítólag 1929-es Ford A-modellel csúszkált valaki egy havas parkolóban nemrég, amiről egy barátja felvételt is készített.

A szóban forgó jármű a Ford második sikertörténete lett, az első – közvetlen elődje – a T-modell volt, melyet 18 éven át készítettek. Az A-modellt csupán 4 éven át lehetett kapni, viszont négyféle színben, valamint számos karosszériával, így végül több mint 4,8 milliós eladási darabszámmal igen jól szerepelt a márka történetében.

A videóhoz tartozó rövid leíráson kívül semmit nem tudunk, így az is jó kérdés, hogy miért visz valaki havas, jeges körülmények közé egy, az oldtimerek között is matuzsálemnek számító négykerekűt. Egyáltalán valóban egy 95 éves járműről lehet-e szó és nem egy replikáról?

Mindenesetre a kinézet, a hangok arra engednek következtetni, hogy az állítás, miszerint egy 1929-es Ford A-modell szerepel a felvételen, igaz. Ez esetben egy 3,3 literes négyhengeres 41 lóerős benzinmotor gondoskodik a hátsó kerekek hajtásáról.

A kevés lóerőt a relatíve magas nyomaték kompenzálja, valamint a kifejezetten keskeny abroncsok, melyekből biztosan nem készül téli változat, így nem véletlen, hogy játszi könnyedséggel indulnak meg a havas úton. Az eredmény a képkockákon megfigyelhető piruettek.

Depositphotos