2023. július 10. | 14:47

A Magyar Közút egy videót rakott össze arról, hogy a kameráik előtt milyen rakományokat hagytak el autósok, amik akár súlyos balesetet is okozhattak volna.

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy olyan csomagot kellett elvinnie A-ból B-be, ami nem fér be az autójába rendesen. Vagy kilógott hátrafele, esetleg oldalra vagy kénytelen volt a tetőre felkötözni a holmit méretei miatt.

Nincs is ezzel semmi probléma, hogy ha betartják az erre vonatkozó szabályokat. Ebbe beletartozik, hogy az a bizonyos szállított tárgy merre, miként nyúlhat ki és mennyit, illetve hogy a rögzítést biztonságosan és stabilan kell megoldani.

Annak a három autósnak utóbbi biztosan nem sikerült, akikről nemrég videót tett közzé a Magyar Közút. Mind a három esetben olyannyira nem sikerült a rakomány rögzítése, hogy forgalmas utakon hagytak el veszélyes tárgyakat.

Az első esetben valamilyen építkezési alapanyagok hagyhatták el az autót. Az egyik kamera felvételén látszik, hogy egy autós véletlen nagyobb tempóban rá is megy valamilyen anyagra, ami széttörik a kereke alatt.

A második felvétel talán a legfélelmetesebb, hiszen itt egy alumínium létra hagyja el egy Dacia tetejét az M0-s autóúton. A közvetlenül mögötte haladók úgy néz ki, hogy ki tudták kerülni a létrát.

Ez komoly károkat tudott volna okozni egy járműben, de elvileg nem történt baleset. A Dacia sofőrje félre állt a belső sáv melletti füves részen, és a forgalom ellenére kisétált begyűjteni a megszökött létrát.

A harmadik helyzetben egy utánfutóról esik le egy matrac az M31-es autópályán, közvetlenül az útra. Ezen néhányan még át is hajtottak, mire lett megfelelő alkalom arra, hogy a közút munkatársa kihúzhassa azt az út szélére.

Magyar Közút