2023. november 21. | 17:52

Nem tetszett az Audi sofőrjének a terepjárós tette, ezért megelőzte, majd satufékezett, amiből baleset lett. Most minden az ő felelőssége.

Az egyre több gépjármű miatt egyre zsúfoltabbá válnak az utak, miközben egyre jobban sietünk, hogy utolérjük magunkat a fárasztó nap végére, így növekszik hatványozottan az ideges sofőrök száma. Ők vagy önmaguktól követnek el szabálytalanságokat, vagy pedig másokat bevonva okoznak bajt.

Utóbbira kiváló példa a büntetőfékezés, melynek elterjedése ellen nincs gyógyír – azon kívül, hogy próbáljunk mindig higgadtak maradni, és legalább mi ne okozzunk másnak kellemetlenséget. Szerencsére a technika fejlődésével egyre több autóban találunk menetrögzítő berendezést, ahogy a közterületeken is számos kamera veszi fel életünk pillanatait, így egyre nehezebb megúsznia annak, aki igyekszik sérelmén ilyen módon elégtételt venni.

Ott van például az Egér úton 2020-ban büntetőfékező Jaguar vezetőjének ügye, melyben már megszületett a szigorú elsőfokú ítélet, de több ilyen incidenst is találhatunk a közelmúltból, amit jobb lett volna annyiban hagyni. 2023. február 2-án egy audis érezte Veszprémben, hogy szerinte ez a helyes döntés – tévesen.

A térfigyelő kamera által rögzített eseten annyi látható, hogy egy Toyota Land Cruiser lassan halad az egyenes kisutcában előre, miközben mögüle egy Audi vág ki és előzi meg, amint lehetősége nyílik rá. Ám ahelyett, hogy dolgára menne, rögtön visszavág és satuféket nyom a terepjáró előtt, amelynek sofőrje már nem tud időben megállni, nekikoccan a négykarikás járműnek.

Az audis pechjére szemtanú és kamerafelvétel is akadt, így nem úszta meg egyszerűen: a Veszprémi Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés és rongálás miatt emelt vádat a 20 éves férfi ellen. A vádirat szerint az Audi vezetője Veszprém belvárosában a buszpályaudvarral szemközti útra kanyarodott, és egy közlekedési szituáció miatt került összetűzésbe a sértettel – ám nem derül ki, hogy mi indította el az eseményeket.

Végeredményként a Toyotában százezer forintos kár keletkezett. Az ügyészség szeretné szigorúan büntetni az összes ilyen esetet, így ezúttal is kellően kemény büntetés kiszabását indítványozta: vezetéstől eltiltás, felfüggesztett börtönbüntetés, illetve 290 ezer forint bűnügyi költség megfizetését kérte a Veszprémi Járásbíróságtól. Mivel nem sérült meg senki, így maximum három évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni az audist, ám ezzel nem élt az ügyészség. Jogi oldalról nézve mi egyébként ezt szedtük össze 2022-ben a büntetőfékezésről.

Depositphotos