2023. október 06. | 13:49

Megszületett az elsőfokú ítélet azzal a férfival szemben, aki 2020 nyarán, az Egér úton egy apróság miatt idegességében büntetőfékezett, és ezzel balesetet okozott.

A bíróság ítéletet hozott azzal a férfival szemben, aki 2020 nyarán olyan ingerült lett egy közlekedési szituációban az Egér úton, hogy bevágott a másik sofőr elé, majd büntetőfékezett, amelynek következtében a sértett egy másik, vétlen autóssal ütközött.

A vádlott ráadásul ezután megállás nélkül, mutogatva elhajtott a helyszínről. Pechjére az incidensben résztvevő másik járműben volt menetrögzítő kamera, így a rendőrség hamar nyomára bukkant.

A vádirat szerint a férfi 2020. augusztus 22-én, délután, érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett személygépkocsival a XI. kerületben, az Egér úton a belső forgalmi sávban, a megengedett 70 km/h helyett kb. 85 km/h sebességgel. A vele azonos irányban közlekedő másik sofőr az irányjelzőt szabályosan használva, a külső forgalmi sávból előzni kezdett, és a sávváltás miatt a vádlott elé került. A vádlottnak emiatt - a megengedettet egyébként is túllépő sebességről - pár másodpercig lassítania kellett, azonban ennél erősebb fékezésre nem kényszerült.

Az előzés befejezését követően a másik autó sofőrje visszatért a külső forgalmi sávba. A vádlott az előbbi közlekedési helyzet miatt ingerült lett, és ahelyett, hogy a belső forgalmi sávban továbbhaladt volna, felvette a külső sávba visszatérő jármű sebességét, és egy ideig mellette haladt, miközben a sofőr felé mutogatott. Ezután gyorsított, majd az autóját egy hirtelen mozdulattal jobbra kormányozva bevágott a sértetti jármű elé, és büntetőfékezett.

A szándékosan előidézett és közvetlen veszélyhelyzetben a sértett erőteljesen fékezett, próbálta az autót elkormányozni, ennek ellenére nekiütközött egy, a belső forgalmi sávban szabályosan haladó másik autónak. A balesetben szerencsére senki nem sérült meg, de a két pórul járt kocsiban összesen 1,5 millió forintos kár keletkezett.

A vádlott a másik két jármű ütközését ugyan észlelte, de nemhogy megállt volna, hanem a lehúzott ablakon kinyúlva, a hüvelykujját mutatta a sértettek felé, majd elhajtott. Ezzel a közlekedési szabályokat súlyosan sértő, szándékos büntetőfékező manőverével közvetlen veszélynek tette ki a két összeütköző jármű vezetőinek és utasainak testi épségét.

Az Ügyészség a férfit közúti veszélyeztetés bűntettével, valamint 2 rendbeli rongálás bűntettével vádolta meg, ügye így került a Budai Központi Kerületi Bíróságra. A tárgyaláson bizonyítást nyert bűnössége, melynek eredményeként a bíróság 1 év 6 hónap (végrehajtásában 2 év) próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség a vádlott és a védő felmentésre irányuló fellebbezésével szemben az ítélet helybenhagyását indítványozta a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéken. A bűnös persze az első fokon meghozott ítéletnél rosszabbra is számíthat, mint ahogy azt mi is összeszedtük korábban a büntetőfékezésről készített cikkünkben.

Az alábbi, fedélzeti kamerás felvételen az előzmények, a büntetőfékezés, és az azáltal előidézett ütközés is látható:

Magyarország Ügyészsége