2023. október 16. | 15:24

Filmbe illő csalássorozatban jutott több millió forinthoz egy férfi egy olyan autóval, ami nem is létezett.

A Győri Járási Ügyészség minősített csalás miatt emelt vádat egy 28 éves férfival szemben. A fiatalember egy jóhiszemű segítőjén kaszált milliókat, míg le nem bukott.

A vádirati tényállás szerint a férfi úgy ismerkedett meg a sértettel, hogy még 2019-ben jelentős összegeket kapott tőle családja, valamint külföldi kórházi ügyintézéssel kapcsolatban is nyújtott segítséget nekik.

A vádlott ezt követően azzal kereste meg a férfit, hogy rendezni szeretné családja tartozását. Ehhez azonban állítása szerint zálogban levő nagyértékű autója eladására lett volna szüksége.

Sikerült meggyőznie a sértettet, hogy az autó eladásával fog tudni törleszteni, ám ahhoz, hogy visszakapja - kiváltsa - a gépjárművet, a sértett anyagi segítségére van szüksége. A férfi a záloggal kapcsolatban 1 100 000 forintot adott az elkövető részére.

Ha már lúd, legyen kövér alapon a férfi azonban nem érte be ennyivel, előbb 4500 eurót kért az autó megjavítására, melyet meg is kapott. Mivel még mindig sikeresnek bizonyult az akció, ezt követően összesen 600 000 forintnyi állítólagos autópálya bírságot is állta a sértett, valamint idő közben keletkezett egy 170 000 forintos defekt kár.

További 1050 eurót sikerült kicsalnia azért, hogy a jármű „számla ellenében legyen értékesíthető”, míg végül 716 000 forint készpénzt kért és kapott azon a jogcímen, hogy a járművet birtokló követeléskezelő „törlési igazolást” állíthasson ki az autóra. Nehéz követni, de a vádlott összesen 4 589 882 forint kárt okozott a sértettnek, amely végül nem térült meg.

A csalássorozat tárgyát képező jármű valójában nem is létezett, így annak értékesítése sem állt a vádlott szándékában. Az elkövető terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Az ügyben a döntést a Győri Járásbíróság fogja meghozni.

Autók eladásával, üzemanyaggal és egyéb tevékenységekkel kapcsolatban több csalási kísérletről beszámoltunk már korábban, érdemes elolvasni őket, nehogy mi is áldozatul essünk. Talán a legfontosabb minden esetben, hogy papírozás nélkül ne menjünk bele semmibe.

Alapjárat