2023. október 03. | 11:00

Volt munkája a belvárosi rendőröknek az autósokkal szeptember 29-én éjszaka. Ittas vagy engedély nélküli vezetés mellett egyéb kihágások miatt is történtek intézkedések, de az ellenőrzött taxisok jelentős részénél is akadtak bökkenők.

A budapesti buliéjszakák egyesek számára az önfeledt mulatást jelentik, míg másoknak a megélhetést, az ördög azonban ilyenkor sem alszik. A V., VI. és VII. kerületi rendőröknek volt is dolga múlt pénteken.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, a NAV, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, a Belváros-Lipótváros Önkormányzat és Közterület-felügyelet, valamint a Budapest Főváros Kormányhivatal munkatársai bevonásával szervezett átfogó akciót 2023. szeptember 29-én péntek estétől másnap reggelig a főváros V., VI. és VII. kerületében.  

A rendőrök összesen 27 embert fogtak el vagy állítottak elő, köztük két körözött személyt, valamint 13 embert lopás, kábítószer birtoklása és csalás gyanúja miatt. Ám az autóval közlekedők sem maradtak ki az ellenőrzésből.

Ennek során kettő ittasan, szintén kettő engedély nélkül, továbbá egy eltiltás hatálya alatt volán mögé ülő személy akadt fenn a rostán, de visszatérő probléma volt többek között a záróvonal átlépése, tilos jelzésen áthaladás, sőt a kötelező biztosítás vagy épp a rendszámtábla hiánya.

Volt olyan – igaz, szerencsére csak egy esetben –, aki nem akart megállni a rendőrök jelzésére, majd mikor járművével már nem volt hova mennie, gyalog próbált elmenekülni. Természetesen a helyszínen elkapták, s mivel felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja, megbilincselve állították elő további vizsgálatokra.

Ha azt hinnénk, hogy a hivatásos sofőröknél rendben volt minden, meglepően nagyot tévednénk: a 138 ellenőrzött taxis nagyjából 20%-ánál - 26 esetben - találtak kivetnivalót. A legkülönfélébb vétségek fordultak elő, mint például engedély nélküli személyszállítás, ellenőrzés megtagadása, árdrágítás (összesen 11 eset), jármű műszaki állapota (5 eset), taxióra átállítása (2 eset) és egyéb kihágások miatt nyolc további eljárás indult.

Az árdrágítás sajnos egyre gyakoribb jelenség a taxisok körében. Amikor az utazás ezen módját választjuk, érdemes figyelni, hogy a rendeletben rögzített hatóságitól eltérő árat alkalmaznak-e, kapunk egyáltalán érvényes nyugtát, nincs-e valahogyan befolyásolva a taxaméter működése, valamint be volt-e kapcsolva az út során végig.

Legutóbb a hazánkban rendezett atlétikai világbajnokság kapcsán írtunk trükköző vagy hamis taxisokról, míg az aktuális hivatalos tarifákról az idén márciusi emeléskor olvashattál. Ilyen átfogó ellenőrzésekre egyébként minden hónapban számíthatnak a belső kerületekben az arra járók a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Police.hu