2023. augusztus 24. | 15:15

Többnapos ellenőrzést tartottak a taxisok körében az engedélyek az atlétikai világbajnokság kapcsán kialakult rengeteg fuvar és panasz miatt.

Nagyszabású ellenőrzést tartottak a napokban az atlétikai világbajnokság miatt a taxisok körében. Mivel több panasz is beérkezett, ráadásul kiderült, hogy csaló taxisok is megjelentek külföldi látogatókra vadászni, ezért fokozták a vizsgálatokat.

A világbajnokság ideje alatt nagyjából 234 taxist ellenőriztek a hatóságok. Nemcsak a rendőrség vett részt a projektben, hanem Budapest Főváros Kormányhivatalának Közlekedésfelügyeleti Főosztálya és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, a Nemzeti Adó és Vámhivatal és a Budapesti Közlekedési Központ is.

Emellett a taxis társaságok saját belső ellenőrei, a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, a Budapesti Polgárőr Szövetség és tagszervezetei, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai is megjelentek és próbautakat csináltak. A hatóságok részéről egy taxist csalás bűncselekménye miatt előállítottak.

Az eddig ismert információk szerint úgy állította be a taxiórát, hogy az magasabb összeget mutasson a valódinál. Emellett többen alkalmaztak fix tarifát és követtek el más szabálytalanságokat.

Ilyen esetek miatt összesen 9 taxis engedélyt vontak vissza a hatóságok. Indult eljárás túlszámlázás és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt is.

Engedély nélkül végzett taxis tevékenységet egy férfi, amiért 600 ezer forintos közigazgatási bírságot kapott. Soron kívüli műszaki vizsgára összesen 12 autót rendeltek be, illetve találtak két autót, aminek lejárt a műszakija.

A taxis társaságok belső ellenőrei is találtak olyan szabálytalanságokat, melyek miatt 5 emberrel szerződést bontottak. A rendőrség azt ígéri, hogy nem csak a világbajnokság kapcsán tartanak majd ilyen ellenőrzéseket, így a későbbiekben is lehet majd számítani hasonló razziára.

Police.hu